Ah cute! 6 x deze Zwolse huisdieren hebben een eigen Instagramaccount
Je trouwe twee- vier- of zesvoeter (we don't judge) is toch wel je beste maatje! Ben je zelf allergisch, heb...
Lang lag de woonkamer van Miriam van Oosten vol met ruim vierhonderd kilo dierenvoer. De oprichter van de Dierenvoedselbank Zwolle zat met een tekort aan opslagruimte, omdat ze noodgedwongen het vorige pand moest verlaten. Maar dat is verleden tijd: sinds een maand heeft ze een nieuwe locatie gevonden bij De Marslanden.
Stel: je hebt een hond of kat, maar niet zo’n grote beurs. Dan biedt de Dierenvoedselbank Zwolle uitkomst. Op dit moment krijgen zo’n 250 Zwollenaren hulp van de stichting, in de vorm van voer voor hun hond of kat.
Dat voer kwam eerder uit een pand dat niet groter was dan 5,5 vierkante meter. Tot overmaat van ramp moest Miriam ook nog gedwongen het onderkomen verlaten. En dus lag al dat voer, ruim 400 kilo, bij haar thuis opgeslagen. “Rommel en drukte in je huis zorgt ook voor drukte in je hoofd. Dus je had eigenlijk geen rust als je thuis was. Hoe mooi is het als je privé en zakelijk gescheiden kan houden”, zegt Miriam.
Tekst gaat verder onder de foto.
Sinds een maand is de situatie dus verbeterd: de stichting heeft een nieuw onderkomen gevonden aan de Voltstraat in Zwolle. Er is zelfs kantoorruimte. “We zijn er heel blij mee. We kunnen de mensen hier goed ontvangen en zelfs de dierenarts uitnodigen. Daar doen we het voor, dat we beter mensen kunnen helpen met hun dieren”, zegt Miriam.
Als je een kleine beurs hebt en in aanmerking wil komen voor de dierenvoedselbank, heeft de stichting het liefst dat je door een hulpinstantie wordt aangemeld. “Maar iedereen kan bij ons terecht. Doe vooral je verhaal. Laat het horen, en dan kunnen we altijd kijken wat we kunnen doen voor je huisdier”, zegt Miriam. “Elke situatie is ook uniek. De één heeft misschien meer dan een ander. Om dan te zeggen: ‘Jij mag niks’, zo werkt dat niet. Daarom willen we zo graag het persoonlijke verhaal van iemand horen. Wat is er aan de hand en hoe kunnen we je helpen?”, vult Annelies aan.
Miriam benadrukt dat de dierenvoedselbank alleen een aanvulling is op het voedsel voor je huisdier. “Wij vinden dat de eindverantwoordelijkheid altijd bij het baasje blijft. We geven altijd voor twee weken voedsel mee en twee weken moeten ze zelf regelen. Het kan altijd voorkomen dat je het niet redt. Dan mogen ze altijd bellen. Er kan altijd iets gebeuren, bijvoorbeeld een wasmachine die stuk is.”
Miriam en Annelies krijgen hun donaties vooral van particulieren. “Dus echt de Zwollenaren die ons financieel ondersteunen of voer komen brengen. Ook de Jumper en een paar dierenartsen in Zwolle helpen ons met speciaal voer”, legt Miriam uit. Ook krijgen ze soms donaties van mensen die vroeger klant waren en nu weer goed rond kunnen komen. “Dat komt voor. Dat is het mooiste, daar doe je het ook voor”, vertelt Miriam. “Die dankbaarheid is heel mooi”, vindt Annelies.
Tekst gaat verder onder de foto.
Goed nieuws voor de huisdieren: met Kerst worden ze extra verwend. “19 december is onze Kerstuitgifte en dan krijgen ze altijd een Kerstpakketje mee”, zegt Miriam. Annelies geeft alvast een tipje van de sluier: “Lekkere snoepjes, blikjes natvoer… Ook voor de honden. We maken er echt een pretpakketje van, dus een luxe extraatje.”
Wil je doneren? Neem dan met de Dierenvoedselbank Zwolle contact op. De nieuwe locatie aan de Voltstraat is alleen op afspraak te bezoeken. “Maar aan de Jan van Riebeekstraat 24 staat een donatiebank waar 24 uur per dag gedoneerd kan worden”, zegt Miriam.
In onze gids
Populaire rubrieken