Hoe gaat het gebied tussen de zuidzijde van het station en Hanzeland er straks uitzien?Heel anders als het aan de gemeente Zwolle ligt. De plannen zijn om het gebied, dat nu volstaat met kantoren en industrie, om te toveren tot een bruisende plek. Het moet een gebied worden waar je een drankje doet, werkt, een expositie bezoekt, in een van de 1200 huizen woont en wandelt door een nieuw park.
Deze week stemde het Zwolse college in met de nieuwe plannen voor het gebied, dat nu vooral in handen is van de NS. De grootste veranderingen zie je terug in drie gebieden: District Z, de Werkplaatsen en Lurelui. We lichten ze een voor een toe.
District Z (bij het station)
District Z ligt pal aan de stationsingang, een druk gebied waar dagelijks vele reizigers op de trein stappen. In dit gebied komen straks appartementen, winkels, locaties om te werken en verder horeca, een hotel en onderwijs. In dit gebied is ook ruimte voor taxi’s, deelfietsen en een P&R-plek. Een gebied waar je straks met je auto rijdt wordt het niet, want District Z moet vooral een loop- en fietsgebied worden. In District Z vind je straks ook de nieuwe loopbrug over het spoor.
Een impressie van het toekomstige stationsplein. Foto: gemeente Zwolle.
Advertentie wordt geladen…
De werkplaatsen
Door naar de oude werkplaatsen, die vooral bestaan uit hallen. “Weinig mensen hebben deze plek ooit van dichtbij kunnen bekijken. Terwijl dit zo’n prachtige locatie is, centraal gelegen, met zoveel historie en mogelijkheden voor een nieuwe invulling”, vindt wethouder Ed Anker. Het hallencomplex en het markante rode gebouw worden straks gebruikt door creatieve makers en culturele ondernemers en voor onderwijs.
Een impressie van de toekomstige werkhallen. Foto: gemeente Zwolle.
Advertentie wordt geladen…
Lurelui
Lurelui ligt aan beide zijden van het spoor, tussen de Veerallee en het Hanzekwartier. Dit gebied wordt straks vooral een plek waar mensen kunnen wonen. In Lurelui komt het nieuwe Spoorpark en er komen verschillende woningen. Volgens de gemeente gaat het om zowel (sociale) huurwoningen als koopwoningen voor jongeren, starters en senioren. “Voor hen zijn hier straks stadswoningen, appartementen voor gezinnen, kleine appartementen en coöperatieve woonvormen beschikbaar.”
Een impressie van het toekomstige Lurelui. Foto: gemeente Zwolle.
Advertentie wordt geladen…
Wat zijn de vervolgstappen?
De plannen van de drie gebieden, beschreven in de zogenoemde Nota van Uitgangspunten, zijn nu klaar en worden aan de raad voorgelegd. Als zij ermee instemmen, gaat NS op zoek naar partijen die het gebied willen huren en delen van het gebied willen ontwikkelen. Verder wordt er een bestemmingsplan gemaakt. Als alles volgens plan gaat, kan er vanaf 2024 gebouwd worden. De gemeente verwacht dat het nog zo’n 10 jaar duurt voordat alles af is.
Wethouder Ed Anker kan niet wachten. “Als deze NS-gebieden klaar zijn, hebben we er als Zwolle een geweldig stuk stad bij waar voor iedereen wat te halen is. Wil je wonen, werken, onderwijs volgen, een museum bezoeken, wandelen of gewoon lekker een drankje doen, het kan allemaal. Dit wordt echt de creatieve en innovatieve hotspot van Zwolle.”
Een impressie van de achterkant van het busviaduct. Foto: gemeente Zwolle.
Advertentie wordt geladen…
Lees ook:
De Zwolse loopbrug van 27,6 miljoen euro komt er definitief (met dít ontwerp)
De nieuwe loopbrug over het spoor bij het station in Zwolle komt er definitief. Maandagavond 1 november stemde de gemeenteraad…