Tv-makers BinnensteBuiten kijken bij Zwolse dierenweide: ‘Hier maakt het niet uit wie je bent’
Kippen, geiten en zelfs knuffelkonijnen. Net buiten het centrum van Zwolle vind je De Knuffelkonijntjes. René te Wierik is oprichter…
Hoe wordt karnemelk gemaakt op de boerderij? Chef-kok Sharon de Miranda gaat voor het tv-programma BinnensteBuiten naar een biologische melkveehouderij in Zwolle waar ze karnemelk maken. “Dit is echt karnemelk”, vindt zuivelmaker Roelien Visscher.
Het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten neemt dagelijks een kijkje bij mensen die vol passie vertellen over hun woning, interieur, (moes)tuin of (streek)producten. In de aflevering van 21 maart gingen de programmamakers onder meer naar Zwolle, voor een bezoek aan de biologische melkveehouderij van de familie Visscher.
Roelien maakt karnemelk en stelt dat bij het zuivelproduct in de fabriek het vet uit de melk wordt gehaald. “Het wordt ontroomd. Dit is echt karnemelk. Wat je in de supermarkt koopt, is aangezuurde magere melk. Dat is wezenlijk anders”, zegt ze in de aflevering.
De zuivelmaker laat in het tv-programma zien hoe ze op de boerderij karnemelk maakt. De melk die Roelien gebruikt, ‘zat’ twee dagen geleden nog in de koe. Die tijd is volgens haar minimaal nodig om het zuivelproduct te maken. “Je hebt twee dagen nodig om melk te laten verzuren.”
Met karnemelk kun je ook meer doen dan alleen drinken. Aan het eind van de uitzending maakt Sharon een gerecht met het zuivelproduct. “Ik ga de kippendijen marineren met karnemelk. Waarom? Door de karnemelk wordt de kip nog malser. Het wordt niet vaak gedaan, maar het is zo lekker voor je kip.” Karnemelk wordt volgens haar ook vaak gebruikt om American pancakes mee te maken.
De aflevering van BinnensteBuiten met daarin de Zwolse karnemelkboeren kun je hier terugzien.
In onze gids
Populaire rubrieken