Station Zwolle Stadshagen gaat tijdelijk open en dit is waarom

Door Melanie Borgman 21 mei 2019

Goed nieuws! Vervoerder Keolis houdt vanaf zondag 2 juni een twee weken durende proef voor het testen van de haalbaarheid van de nieuwe dienstregeling Kamperlijn. Dit betekent dat de Blauwnettrein op de Kamperlijn binnenkort ook gaat stoppen op station Zwolle Stadshagen. 

Met de proef onderzoekt Keolis hoe de bediening van het station verloopt en test het de haalbaarheid van de dienstregeling van december 2019. Een nieuwe stap op weg naar de opening van station Zwolle Stadshagen dus.

De proef

Hoe de proef eruit gaat zien? Reizigers met een geldig vervoerbewijs krijgen de mogelijkheid om van zondag 2 t/m zaterdag 15 juni 2019 in- en uit te stappen op station Zwolle Stadshagen. Ook wordt het in- en uitchecken mogelijk, net als het kopen van een kaartje en het stallen van fietsen.

Nieuwe dienstregeling

Keolis rijdt tijdens de proef een nieuwe dienstregeling, omdat een treinrit door de stop op station Zwolle Stadshagen twee minuten langer duurt. De extra reistijd wordt ingehaald door de stoptijd in Zwolle te verkorten tot vier minuten. Als gevolg hiervan wordt de nieuwe dienstregeling krapper. Met de nieuwe treintijden worden de aansluitingen op andere trein- en busdiensten zoveel mogelijk behouden. Dit wordt in ieder geval de nieuwe dienstregeling:

  • Zwolle-Kampen: Tijdens de proef vertrekt de trein uit Zwolle twee minuten eerder dan in de huidige dienstregeling: om :47 en :17. Op station Zwolle Stadshagen wordt gestopt om :50 en :20 en de trein arriveert in Kampen om :58 en :28. In Kampen wijzigt de aankomst- en vertrektijd dus met één minuut.
  • Kampen-Zwolle: Tijdens de proef vertrekt de trein uit Kampen één minuut eerder dan in de huidige dienstregeling: om :01 en :31. Op station Zwolle Stadshagen wordt gestopt om :08 en :38 en de trein arriveert in Zwolle om :13 en :43. In Zwolle wijzigt de aankomsttijd met één minuut en de vertrektijd met twee minuten.
  • Buslijn 10: Speciaal voor scholieren en forenzen richting de Deltion Campus rijdt tijdens de proef ’s morgens in de spits vanaf station Zwolle Stadshagen buslijn 10. Deze tijdelijke buslijn brengt de reizigers van het station direct naar de Deltion Campus. De bussen hebben een gegarandeerde aansluiting op de treinen vanuit Kampen en vertrekken om 8:10, 8:40, 9:10 en 9:40. Reizigers die gebruik maken van lijn 10 zijn naar verwachting tien minuten eerder op Deltion Campus dan met de huidige reismogelijkheden via station Zwolle en buslijn 9.

Nog meer maatregelen

Naast het uitvoeren van de proef werkt ProRail dit jaar aan een aantal aanpassingen in de infrastructuur om meer ruimte te krijgen in de dienstregeling. Het gaat om een perronverlenging op station Zwolle Stadshagen waardoor er gemakkelijker gestopt kan worden en een versterking van de energievoorziening, waardoor treinen met nóg meer power uit de stations kunnen wegrijden. Ook worden seinen, borden en beveiliging op het traject aangepast naar een snelheid van 100 km/uur.   

Ben jij een treinreiziger? Dan vind je dit ook interessant: 

Let op: de NS gaat in mei een hele dag staken en dit merk jij ervan

Goed om te weten! De vakbonden hebben een grote staking aangekondigd in het openbaar vervoer. Werkne...

Let op! Stationsplein Zwolle vanaf vandaag voor een jaar afgesloten, dit moet je weten

Echt waar, je leest het goed: vanaf vandaag is het Stationsplein in Zwolle een grote bouwput en word...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.