Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Station Zwolle op de schop, dit gaat er allemaal gebeuren

Door Hilke Vos 22 mei 2019

Het Stationsplein in Zwolle is momenteel één grote bouwput, dat is je vast niet ontgaan. Gelukkig allemaal voor een goed doel: er komt een enorme fietsenkelder én het plein krijgt een hele fijne metamorfose. Zo komt het station er straks ongeveer uit te zien, bizar hè?

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Ondergrondse fietsenstalling en herinrichting

fietsenstalling-nieuw
Afbeeldingen | Gemeente Zwolle

Over vijf jaar weten we niet beter: dan stallen we ons fietsje in de fietsenstalling onder het Zwolse Stationsplein (inclusief roltrappen, doe maar luxe!). De grootte van de ‘ondergrondse’ is te vergelijken met het oppervlak van een voetbalveld; er passen dan ook maar liefst 5.475 (!) fietsen in. Ook wordt het Stationsplein opnieuw ingericht – met lekker veel groen, krijgt de Stationsweg een fijne metamorfose en wordt de rotonde op de kop van de Stationsweg vervangen door een andere inrichting waardoor het monumentale stationsgebouw beter tot zijn recht komt.

Dit-is-nu-de-status: op dit moment wordt de rotonde verwijderd. Vanaf juli verandert het Stationsplein in een enorme bouwput voor de aanleg van de fietsenkelder. De oplevering van de ondergrondse fietsenstalling, het heringerichte plein en de vernieuwde Stationsweg staat gepland in augustus 2020.

Verkeershinder

Het autoverkeer ondervindt hinder van de afsluiting, maar de Westerlaan blijft vanaf de Stationsweg gewoon bereikbaar. Het verkeer wordt via de buitenring van Zwolle en de A28 omgeleid. De omleidingen en adviesroutes zijn als volgt:

  • Het verkeer op de A28 afrit Zuid en de Spoolderbergweg dat richting Assendorp wil rijden, wordt omgeleid via de IJsselallee en de Marsweg.
  • Verkeer op de IJsselallee ter hoogte van de wijk Hanzeland en de Spoolderbergweg dat richting het centrum wil rijden, wordt omgeleid via de A28 afrit Centrum en de Katerdijk.
  • Het verkeer op de A28 ter hoogte van de IJsselbrug richting het centrum wordt omgeleid via de A28 afrit Centrum en de Katerdijk.
  • Verkeer op de Hasselterweg nabij de Blaloweg richting het centrum wordt omgeleid via de Katerdijk.
  • Het verkeer op de A28 dat richting Assendorp wil rijden, wordt geadviseerd te rijden via de A28 afrit Noord, de Ceintuurbaan en LeoMajorlaan.

Een-en tweerichtingsverkeer

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is moet je ook de richting van het verkeer in de gaten houden. Tijdens de afsluiting van het Stationsplein mogen vrachtwagens langer dan twaalf meter vanaf de Burgemeester Van Roijensingel niet meer de Stationsweg in rijden. Voor auto’s geldt hier eenrichtingsverkeer en gedurende de werkzaamheden is in de Terborchstraat tweerichtingsverkeer toegestaan. De Van Karnebeektunnel is tijdens de bouwwerkzaamheden tijdelijk opengesteld als eenrichtingsverkeer voor auto’s vanaf Assendorp die richting de A28 of Zwolle Zuid. Genoeg om op te letten dus!

En verder?

De passerelle. Foto | Gemeente Zwolle

Wat zijn we toch benieuwd naar het eindresultaat van de Spoorzone, hét nieuwe stadsdeel van Zwolle. De busbrug is al af, nu volgen de fietsenkelder en het Stationsplein. Daarna wordt gestart met de Hanzebadlocatie, waar 120-200 nieuwe energiezuinige woningen komen, het Stationsplein Zuid (krijgt een metamorfose) en een passerelle, een rechtstreekse opgang vanuit de reizigerstunnel. Uitstappen kan dan bij een speciale uitstaphalte nabij de tunnelingang of bij één van de nabijgelegen haltes.

Spoorcafé

Meer weten over de Spoorzone en alle bijbehorende projecten? Kom dan naar het Spoorcafé op woensdag 19 juni, aanvang 19.30 uur. Klik hier voor meer info.

6-entree-oosterlaan-740

Bizar, station Zwolle ziet er straks zó uit!

Station Zwolle wordt steeds mooier! Wat zijn we toch benieuwd naar het eindresultaat van de Spoorzon...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.