Regenboogvlag kan uit: er komt een Zwolle Pride Weekend in 2019

Door Hilke Vos 10 augustus 2018

De initiatiefnemers van Roze Zaterdag 2020 Zwolle kregen helaas te horen dat Zwolle niet was gekozen als Roze Stad voor 2020. Ondanks dat er geen officiële dag wordt georganiseerd, heeft initiatiefnemer Niek lá Mon (33) iets nieuws bedacht: een Zwolle Pride Weekend, waarschijnlijk eind augustus volgend jaar.

Het belangrijkste doel was met de Roze Zaterdag de zichtbaarheid van LHBTI-organisaties te vergroten. Om er tóch nog wat mee te doen wordt er nu dus een Pride Weekend georganiseerd, een jaar eerder dan gepland.

Niek lá Mon: “Met de Canal Pride en het Zwolle Pride Weekend hopen wij niet alleen de acceptatie, maar juist ook de emancipatie van LHBTI’ers te vergroten. Door samenwerking met lokale ondernemers, het open karakter en de lage drempel van de botenparade willen we de verbinding aan gaan met de Zwolse bevolking en alle bezoekers van de parade. Wij zijn niet alleen trots op de LHBTI-gemeenschap, maar ook op de stad als geheel en dat vieren we samen!”

Botenparade

Wat houdt Zwolle Pride Weekend eigenlijk precies in? “Een driedaags evenement, waarschijnlijk op de laatste vrijdag, zaterdag en zondag van augustus in 2019”, zegt Niek tegen De Stentor. “Blikvanger zal de botenparade zijn op zaterdag, maar het is de bedoeling dat we allerlei samenwerkingsverbanden aangaan, ook met theaters, en dat er verschillende festiviteiten en activiteiten plaatsvinden. Met veel ruimte voor voorlichting.”

Eerste in Overijssel

Het zal de eerste keer zijn dat in Overijssel een Canal Pride georganiseerd wordt. De organisatie hoopt dat de Zwolse editie net zo’n succes gaat worden zoals de Pride in Amsterdam, Utrecht en Leeuwarden. Dus haal je matrozenpakje tevoorschijn, blaas de ballonnen maar vast op en haal je mooiste boot tevoorschijn voor het Zwolle Pride Weekend 2019!

Lees het complete interview met Niek op De Stentor.

gaybrapad

Zwolse Mysteries: is het regenboogpad achter station Zwolle nu wel of geen zebrapad?

Veel mensen vragen zich af of het regenboogpad, ook wel het gaybrapad genoemd, wel of geen echt zebr...

adv.