Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De traditionele ‘afhaalchinees’ verdwijnt: zo zit dat in Overijssel

Door Hilke Vos 8 oktober 2019

Haal je graag zo nu en dan een portie babi pangang en foe yong hai af? Doet lang niet meer iedereen, want de traditionele ‘afhaalchinees’ verdwijnt langzaam uit Nederland. In tien jaar tijd daalde het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland met ruim twintig procent, zo meldt De Stentor. Hoe zit dat in ‘onze’ provincie?

Momenteel telt Nederland er nog zo’n 1.600 ‘afhaalchinezen’, zo blijkt uit een recente publicatie van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Volgens de onderzoekers gingen in de jaren tachtig nog een op de drie Nederlanders maandelijks eten bij ‘de Chinees’. “Nu zit de Chinees nauwelijks meer in ons systeem. Het assortiment is niet aan vernieuwing onderhevig en is tamelijk vet en ook qua inrichting en uitstraling is de tijd enigszins stil blijven staan”, aldus Van Spronsen.

Transformatie

Toch is de Chinees-Indische keuken nog steeds de meest voorkomende in het land. Den Haag, met een eigen China Town, heeft de meeste ‘Chin. Ind. Spec. Restaurants’. Veel restaurants zijn getransformeerd tot wok- of all-you-can-eat-restaurants of concentreren zich op specifieke – vaak lichtere – Aziatische gerechten, zoals pekingeend of noedelsoep.

Chinees-Indische Restaurants in Overijssel

Het aantal Chinees-Indische restaurants in Overijssel is in tien jaar tijd met 26 procent afgenomen. In Zwolle zitten momenteel elf ‘afhaalchinezen’, zo zien we hier.

Lees ook:

Fietsen station Zwolle

9 x ‘grote’ ergernissen in Zwolle

Natuurlijk houden we van onze prachtige stad. Maar het is echt niet alleen maar rozengeur en manesch...
ballon

Dit komt er nu in kledingwinkel Le Ballon aan de Diezerstraat

Een indebuurt-lezer meldde vorige maand dat Le Ballon aan de Zwolse Diezerstraat plotseling gesloten...
postautomaat

Nieuw in Stadshagen: je pakketje haal je voortaan af bij deze automaat

Thuis wachten op je nieuwe schoenen? Hoeft niet meer, want je kunt sinds kort in Zwolle ook terecht ...

Meer over

Opmerkelijk

adv.