Nóg meer bekend over de granaat bij café Bruut in Zwolle

Door Hilke Vos 12 oktober 2018

Flink schrikken woensdag: de Voorstraat in hartje Zwolle werd ter hoogte van café Bruut afgezet, want er hing een handgranaat aan de voordeur. Inmiddels wordt steeds meer duidelijk rondom het voorval; de belangrijkste updates zetten we hieronder op een rijtje.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Onschadelijk

De Explosieven Opruimingsdienst

Posted by Indebuurt Zwolle on Wednesday, 10 October 2018

Een deel van het Zwolse centrum stond woensdag op z’n kop, want de Voorstraat moest ontruimd worden vanwege een gevonden handgranaat die aan de voordeur van café Bruut hing. Uiteindelijk arriveerde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) rond 11.45 uur en verwijderde de granaat. De politie doet momenteel onderzoek.

Is de handgranaat echt?

Wapenexpert Ad van Riel zegt van wel, zo meldt De Stentor. “Het gaat om een exemplaar uit het voormalige Joegoslavië, een M75. Die dingen zijn in overvloed op de illegale markt aanwezig. Ze kosten enkele tientjes tot enkele honderden euro’s. Niet heel duur dus…”

Volgens de krant werd deze munitie mogelijk ook gebruikt bij horecazaken in onder meer Amsterdam en Rotterdam, die eerder dit jaar doelwit werden. Lees hier meer over deze dreigingen.

Hoe zit het met de dader?

dader-granaat
Foto | Politie Zwolle

Uit het eerste onderzoek is gebleken dat de persoon die de granaat heeft geplaatst is vastgelegd door bewakingscamera’s. Het gaat om een donker gekleed manspersoon op een donkere fiets die rond 01:30 uur vanuit de Grote Markt naar de Voorstraat fietste en daarna is weggefietst in de richting van de Kamperstraat.

Mensen die deze persoon gezien menen te hebben of menen hem te herkennen van de foto, worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie Zwolle via 0900-8844.

Gaat het café snel open?

bruut2-1
Eigenaar Bob Kooistra, samen met Marijn de Jong. Foto | Roland Weber

Niet echt, meldt De Stentor. Volgens Marijn de Jong, woordvoerder van Bruut, moet het café op last van de gemeente Zwolle een week dicht.

De schriftelijke reactie van burgemeester Meijer: “Woensdagochtend is er een granaat aangetroffen bij café Bruut in de Voorstraat. Een heftige gebeurtenis, de politie onderzoekt de situatie. Op dit moment zijn nog niet alle vragen te beantwoorden. Met het oog op het komende uitgaansweekend is er samen met de politie zorgvuldig gekeken wat er nodig is om deze avonden op een prettige en veilige manier mogelijk te maken. Uiteraard staat de veiligheid van het uitgaanspubliek voorop, daar zetten we ons gezamenlijk voor in. Soms moeten we vanwege de openbare orde en veiligheid preventieve maatregelen nemen. Er is daarom besloten dat café Bruut de komende week niet open zal gaan.”

Auto in de brand

Laatste update rondom de ‘granaatkwestie’: de auto die vorige week is uitgebrand in Holtenbroek is van woordvoerder/financieel adviseur Marijn de Jong van café Bruut, geeft De Stentor aan. “Het was inderdaad mijn auto. En het gaat om brandstichting”, zegt hij. Volgens Marijn opzettelijk: “De brand in de auto was geen kortsluiting. En de situatie van woensdag bij Bruut was geen practical joke. Maar we laten ons niet bang maken of wegjagen. En we weten dat de politie de zaak hoog opneemt. We hebben er vertrouwen in dat de dader gepakt wordt.”

Uiteraard zorgen we voor meer updates, dus blijf ons volgen.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

112 Nieuws

adv.