Zwolse Annelies bezorgt boeken aan huis: ‘Veel mensen durven de deur niet uit’
We spraken Annelies in april, tijdens de intelligente lockdown. De Stadkamer in Zwolle was gesloten, dus kwam ze met een...
Zwolse meelwormen in je pasta of hamburger? Wouter, oprichter van EntoBreed, gelooft erin. Hij start rond februari met zijn eigen meelwormenkwekerij, op een ‘ergens bij de Marslanden’- locatie. Om meer bekendheid te creëren voor zijn concept, is hij een crowdfunding gestart. “We zien het nu nog als kriebelige beestjes, die we liever niet in huis willen.”
Twee jaar geleden – op een vakantie in Frankrijk – keek Wouter terug op zijn leven. Hij heeft meerdere opleidingen in de agrarische sector gevolgd, maar was in de loop der jaren een eind afgedwaald van dat pad. Het begon weer te kriebelen. “Ik wilde terug naar de agrarische sector, maar wat ik precies wilde, dat wist ik nog niet. Die zoektocht heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd, toen wist ik: ik wil een alternatieve bron vinden voor eiwitten. De meelworm! In het begin van de coronacrisis stopte mijn baan als interim, wat ik zag als laatste duwtje in de rug. Het werd tijd om mijn passie te volgen, dus werkte ik mijn concept voor een eigen meelwormenkwekerij verder uit.”
Zo gezegd zo gedaan, Wouter richtte EntoBreed op, een agritech startup, die op een duurzame manier eetbare meelwormen gaat kweken. Ook is er een crowdfunding, om meer bekendheid voor zijn startup te creëren. Ondertussen heeft hij al meer dan tachtigduizend euro opgehaald, maar de minimale grens van honderdduizend is nog niet bereikt. “Het wordt spannend. Gelukkig hangt de komst van het bedrijf er niet vanaf, belangrijk is het zeker. De meelwormen zullen onder andere verwerkt worden in burgers, gehakt en meelproducten. Het is niet puur vegetarisch, maar ik zie het wel als een stap in de goede richting. Hiermee kunnen we de mensen die graag vlees eten, een vleesachtige vervanger bieden.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Meelwormen als alternatief voor de hoeveelheid vlees die we met zijn allen naar binnen werken. Is Zwolle daar wel klaar voor? “Het was ooit de culinaire hoofdstad, toch? Zwolle ademt eten, dus ik denk dat we zeker klaar zijn voor dit soort nieuwe innovaties. Tot nu toe zijn de reacties heel positief. Natuurlijk is het even wennen, dat ligt ook aan de cultuur. We zijn in Nederland zo ver afgedreven van de natuur, het eten van insecten, dat we vlees zien als een primaire bron van eiwitten. Een insectenburger? We zien ze als kriebelige beestjes, die we liever niet in huis halen. Toch wil ik iedereen graag uitleggen dat het een duurzaam alternatief kan zijn. Over drie jaar heeft iedereen wel eens insecten gegeten, dat weet ik zeker!”
Wouter is nog in onderhandeling over de precieze locatie, maar dat het in de buurt van de Marslanden zal zijn, weet hij vrij zeker. “Als alles goed gaat, gaan we vanaf begin februari starten met kweken. De allereerste kilo’s meelwormen zullen we dan zo’n tien weken na ontvangst van de eerste eitjes kunnen leveren.”
En hoe dat dan smaakt, zo’n meelworm? “Ik zou zeggen, probeer het eens! Het heeft een hele karakteristieke smaak. Gedroogd is het eigenlijk net een nootje, met een kleine bite.”
In onze gids
Populaire rubrieken