Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het gloednieuwe kattencafé Skatjes in Zwolle

Door Hilke Vos 28 augustus 2019

Met een kat op schoot genieten van een appetijtelijke lunch? Kan vanaf donderdag 29 augustus, want dan opent kattencafé Skatjes de deuren in hartje Zwolle. Wij mochten alvast langskomen voor een sneak peek in dit poezenwalhalla. 

Bij de ingang van het pand aan de Korte Smeden 18 kun je niet om de waarschuwing heen: hou de deuren goed gesloten. Daarna even de handen desinfecteren. Een paar stappen verder word je omringd voor drie snoezige poezen en katers, genaamd Harm (3), Lux (3) en Cleo (drie maanden). Harm is het meest dominant, z’n broer Lux is het rustigst en kitten Cleo is vooral ondeugend. Binnenkort komen er nog twee katten bij.

kattencafe
Foto | indebuurt Zwolle

Permanente woonplek

Kattencafé Skatjes is een initiatief van Corinna Schat, die samen met haar compagnon Hedwig Strikkers de zaak gaat runnen. Hun visie: een café met een huiselijke sfeer waar je omringd wordt door katten en ondertussen kan genieten van een kopje koffie, broodje of taartje. “Er zitten veel katten in asiels en andere opvangcentra die een fijn thuis verdienen. Daarom geven wij onze dieren een permanente woonplek in onze lunchzaak. Daar zullen ze veel aandacht krijgen en kunnen we goed voor ze zorgen”, vertelt het ondernemersduo. “Wij hebben ook veel advies gekregen van Kattenkliniek Zwolle.”

Kattenparadijs

Een waar paradijs voor de katten, want naast het feit dat ze vast veel geknuffeld gaan worden (oppakken mag absoluut niet!), hebben ze overal speelattributen en fijne plekjes om te slapen. Kussens in de vensterbanken, comfortabele stoelen. Zelfs de aankleding staat in het teken van katten: van de schilderijen aan de muren tot het servies. En hoe grappig: de tafelpoten zijn tegelijkertijd krabpalen.

interieur
Foto | indebuurt Zwolle

“De dieren zitten overal en zijn praktisch de baas in het zitgedeelte. Je moet niet vreemd opkijken als ineens een kat op je schoot springt”, zegt Hedwig lachend. Corinna: “De kattenbakken staan wel in een andere kamer hoor, in een speciale cats-only-ruimte’, waar de katten zich kunnen terugtrekken.” Ook mogen ze niet op de plek komen waar dranken en etenswaren bereid worden; de keuken is vakkundig ‘afgeschermd’ met glasplaten. “Dat is een voorschrift van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.”

Kattenbrood

Je zou het bijna vergeten, maar Corinna en Hedwig richten zich met Skatjes ook op daghoreca. Op de menukaart vind je warme en koude dranken, taartjes en broodjes. “In de vorm van kattenkoppen, ook ons logo”, legt Corinna uit. “Het brood wordt speciaal voor ons gemaakt door bakker Wim Blom. De zoetigheden, zoals brownies en vegan dadeltaart, komen van The Cakeblab.” Volgens de twee is zo’n beetje alles biologisch. Hedwig lacht. “Zelfs het kattenvoer!”

Verder vind je in de lunchzaak een winkelgedeelte met accessoires en zelfontworpen spulletjes. Later zullen er ook nog activiteiten georganiseerd worden; zoals filmavonden en creatieve workshops.

Foto | indebuurt Zwolle

Nu is alles nog brandschoon, maar hoe gaat dat na een paar weken bedrijvigheid? “Dat houden we zo”, zegt Hedwig. “Zodra Skatjes dicht is gaan we flink aan de poets. Gelukkig hebben we vrijwilligers die ons helpen met schoonmaken én met voeren. En ach, je zal vast een keer verdwaalde kattenhaar tegenkomen!”

Crowdfundingsactie

Om het kattencafé te kunnen openen werd eerder dit jaar een crowdfundingsactie op touw gezet. “Naast eigen spaargeld hadden we ‘nog’ een startkapitaal van 20.000 euro nodig”, zegt Corinna. “Door steun van geweldige donateurs is deze zaak mede tot stand gekomen. Wij zijn iedereen erg dankbaar!”

Een kijkje nemen? Vanaf donderdag 29 augustus om 10.00 uur is Skatjes open, dus kom gerust langs voor een knuffel met Lux, Harm en Cleo. “Én voor een lekker taartje natuurlijk!” besluiten de twee lachend.


Meer over Kattencafé Skatjes ontdekken?

Kattencafé Skatjes lunch

Vandaag gesloten

Korte Smeden 18 , Zwolle

Bekijk meer:lunch
stadsfestival 11

Stadsfestival Zwolle 2019: dit moet je weten

Yay! Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september vindt alweer de achtste (!) editie van het Stadsfes...
  • Wil jij een 'Nieuw in Zwolle' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Zwolle.

adv.