Mysterie opgelost: daarom zie je deze herfst zoveel eikels in Zwolle
Misschien is het je al opgevallen tijdens een wandeling door Park Eekhout of in straten met eikenbomen: er zijn enorm…
Feitje: de gemiddelde Zwollenaar gebruikt per jaar 52 kleine plastic flesjes. Flink wat dus. Die flessen kunnen Zwollenaren recyclen en een van die manieren is via de zogenoemde DoneerRing. Daarmee help je een andere stadsgenoot. Hoe zit dat?
Op sommige plekken in Zwolle vind je de DoneerRing. Deze ring is aan een prullenbak vastgezet en bevat een aantal gaten waarin Zwollenaren een flesje in kunnen zetten. Zo belanden de flesjes niet in het restafval (of in de natuur). In Zwolle vind je de DoneerRing onder andere rond de binnenstad (Wilhelminasingel, Pannenkoekendijk en Burgemeester van Roijensingel), aan de voorkant van het station (Stationsplein) en bij een winkellocatie (Diezerkade).
De DoneerRing is een idee van Matthijs Jaspers van The Happy Activist. Hij vertelt: “Het is een makkelijke manier om van je plastic flesje af te komen. Daarnaast heeft het ook een ander nuttig doel: een andere stadsgenoot kan op die manier de flesjes meenemen voor het statiegeld. Iedereen mag bij een DoneerRing de lege plastic flesjes pakken en deze vervolgens inleveren. Win-win!”
Statiegeld op petflessen
Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flessen in Nederland. Bij grote petflessen was dit al langer het geval. Voor elk klein flesje wordt 15 cent statiegeld gerekend. Bij grote flessen gaat het om 25 cent. Met deze maatregel hoopte de overheid de plastic soep tegen te gaan.
Aan het eind van dit jaar komt er ook statiegeld op blikjes. Volgens de gemeente Zwolle kunnen de blikjes dan ook in de ring worden geplaatst.
De eerste stad die met de ring startte was Breda. Stadsgenoten kunnen sinds half 2021 hun flesjes achterlaten bij een van de doneerringen. Daarna volgden Den Bosch, Eindhoven, Zoetermeer, Zwolle, Alkmaar, Leeuwarden, Purmerend en Vijfheerenlanden. Waarschijnlijk worden ook Assen, Amersfoort en Venlo aan dit rijtje toegevoegd. Matthijs hoopt dat meer gemeenten zich aansluiten bij het project.
In Duitsland is de DoneerRing al langer een fenomeen, onder de naam Pfandring. Hier hangt hij in meer dan honderd steden.
In onze gids
Populaire rubrieken