Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het kan levens redden: op deze plekken in Zwolle hangt geen AED

Door Carin Van der Meij 8 juli 2020

Het kan gebeuren: iemand in je omgeving krijgt een hartstilstand. Wat doe je dan? Je belt natuurlijk meteen 112. Terwijl de ambulance onderweg is, stuurt een reanimatie oproepsysteem een melding naar burgerhulpverleners uit de buurt om met een AED te helpen. De kans is groot dat zo’n apparaat binnen vijfhonderd meter bij jou vandaan is. Alleen nog niet in alle buurten in Zwolle hangt dit levensreddende middel.

Je ziet ze her en der wel hangen, maar wat is ook alweer een AED? De afkorting staat voor ‘automatische externe defibrillator’. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen als iemand een hartaanval krijgt. Iedereen mag een AED gebruiken, de Hartstichting raadt wel aan om alsnog een reanimatiecursus te volgen. Hier in Zwolle kun je zo’n cursus volgen.

AED

Bel je 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij weten waar de dichtstbijzijnde AED hangt en hoe ze er bij komen. Wil jij je aanmelden als burgerhulpverlener, dan kan dat via deze link.

De Hartstichting en HartslagNu streven ernaar om Nederland volledig AED-dekkend te maken. Dit betekent dat er overal binnen vijfhonderd meter een AED is. Op dit moment zijn er rond de 25.000 aangemelde apparaten. Om volledig dekkend te zijn, moeten er nog meer worden opgehangen.

Meer AED’s in Zwolle

De twee organisaties brachten in kaart waar de laatste AED-loze zones zijn. Op deze kaart staan rode cirkels aangeduid. In deze buurten hangen nog geen AED’s die dag en nacht bereikbaar zijn voor de buurt en aangemeld staan bij het reanimatie oproepsysteem. Zo is er nog geen AED te vinden op verschillende plekken in Berkum, Stadshagen, Aa-landen, Katerveer, Schelle en Pierik.

Hangt er in jouw buurt nog geen AED? Check de website van de Hartstichting hoe je dit apparaat aanschaft. Of haal samen met jouw buurt geld op om er een aan te schaffen via Buurtaed.nl .

adv.