Code geel! Sneeuw in Zwolle, hier moet je rekening mee houden

Door Hilke Vos 22 januari 2019

Moet jij straks de weg op? Let dan even op, want het KNMI heeft code geel afgegeven voor het winterse weer – het sneeuwt namelijk bijna overal in het land. NS en ProRail hebben al 20 procent van alle treinen geschrapt.

Rijkswaterstaat liet rond 11.30 uur weten dat de sneeuwverwachting is bijgesteld naar boven. In eerste instantie ging de wegbeheerder uit van een laag van tussen de 1 en 3 centimeter, maar die verwachting is bijgesteld: inmiddels kan er tussen de 3 en 5 centimeter sneeuw vallen. Ook in Zwolle ja.

Volgens nu.nl heeft Rijkswaterstaat de afgelopen twaalf uur ruim 2 miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. De overlast valt vooralsnog mee.

Recept voor verkeershinder

In de loop van de namiddag en avond wordt het vanuit het westen overwegend droog, maar kan het lokaal glad blijven door sneeuwresten en later door bevriezing van natte weggedeelten. Let dus goed op als je op de fiets/in de auto stapt.

Door de vorst zijn al een hoop handremmen bevroren én hebben veel accu’s van auto’s het begeven. De wegenwacht heeft meer mensen ingezet, maar door de grote drukte moet je wellicht wat langer op hulp wachten. Advies van de ANWB: kleed je lekker warm aan als je de weg op gaat.

Minder treinen

Op de meeste plekken in Nederland rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. “Door de dienstregeling aan te passen ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen. Daarnaast houdt ProRail extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel op de lossen”, aldus vervoerders Prorail en NS. Reis je met de trein, raadpleeg dan van tevoren de NS Dienstregeling.

Hier nog wat tips om de sneeuw in Zwolle te overleven:

anp-49152968

Veilig fietsen door Zwolle met deze sneeuw

Het is code oranje in Zwolle en Rijkswaterstaat roept op om thuis te blijven. Maar als je nu écht na...
hot-chocolate-zwolle

Siberische kou overleven? 5 x de beste warme choco in hartje Zwolle

Zeg 'warme choco' en plots is het niet meer zo erg dat de gevoelstemperatuur buiten -20 is. In Zwoll...
schaatsen Zwolle

Schaatsen in Zwolle nog steeds onzeker

Oh, wat vroor het vannacht hard in Zwolle. In onze provincie tikte de thermometer op sommige plekken...

Meer over

Nieuws Weer

adv.