Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: als single met modaal inkomen kun je nu maar twee huizen kopen in Zwolle

Door Hilke Vos 16 mei 2019

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Zwolle is dat niet anders. Zelfs als je ‘gewoon’ een baan hebt met een redelijk salaris, is het best lastig om een huis te kopen. En wat blijkt? Als single is het al helemáál niet te doen…

De Hypotheker bekeek eind vorig jaar welk deel van het aanbod geschikt is voor mensen met een modaal inkomen (dus, het inkomen dat het meest voorkomt). Wat nu als je single of éénverdiener bent en modaal verdient? Dan heb je volgens de Hypotheker een jaarinkomen van zo’n €37.000 bruto per jaar. Hiermee kun je op dit moment een hypotheek krijgen van ongeveer €165.000,-. Omdat overbieden helaas geen uitzondering is in deze hysterische huizenmarkt, kijken we in Zwolle naar alle woningen die te koop staan voor €150.000,- of minder. Dat zijn er op dit moment – houd je vast – twee. 

Twee appartementen

Geen woonhuizen op Funda in deze prijsklasse, maar wél twee appartementen die momenteel te koop staan in onze Hanzestad. Het goedkoopste ‘appartement’ heeft een oppervlakte van 39 vierkante meter en bestaat uit één kamer. Voor dit stulpje (mét fantastisch uitzicht) betaal je € 129.000 k.k.. Voor € 150.000 k.k. koop je een schattig appartement in Assendorp dat lekker strak is afgewerkt. Klinkt fantastisch natuurlijk, vandaar dat er al geen bezichtiging meer mogelijk is, zo meldt Funda.

Iets meer geld = stuk meer aanbod

Vooruit: als we het budget omhoog gooien naar €175.000,-, maakt onze modale single iets meer kans. Er staan acht huizen te koop in Zwolle tussen de €150.000,- en €175.000,-. Er lijken prijzen en huizen tussen te zitten die wellicht aantrekkelijk zijn voor onze modaal verdienende single. Zo heb je voor € 159.500 k.k. een fijn driekamerappartement op de eerste woonlaag van het complex ‘Dinkel’ aan de Telemannstraat.

Maar goed: dan moet onze single dus héél veel geluk hebben met het krijgen van een iets hogere hypotheek, mazzel hebben met bieden en geen last hebben van overbieders. Conclusie: in je eentje een huis kopen in dit huizenlandschap is ontzettend moeilijk, maar niet helemaal onmogelijk.

Binnenkijken bij Arinda aan het Talentenplein in Zwolle: ‘Het uitzicht ga ik echt missen!’

Wie kent het niet: het Talentenplein aan de rand van het centrum van Zwolle. In het populaire studen...

Binnenkijken op de Zwolse woonboot van Bodei en Christian: ‘De locatie is fantastisch!’

Wonen op het water met uitzicht waar je u tegen zegt en dat allemaal in hartje Zwolle. Het kan echt,...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.