Bestrijdster van tabaksindustrie Anne Marie van Veen (46) uit Zwolle overleden aan longkanker

Door Melanie Borgman 15 mei 2019

Anne Marie van Veen, de 46-jarige Zwolse die als eerste in Nederland aangifte deed tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling en moord, is overleden. De longkankerpatiënte werd gisteren in besloten kring begraven in Zwolle, zo meldt De Stentor.

De Zwolse kreeg in 2014 de diagnose longkanker. Twee jaar later begon ze een strafzaak tegen de tabaksindustrie, maar werd naar eigen zeggen ‘uitgekotst en uitgelachen’. Veel mensen vonden het belachelijk dat iemand die zelf is gaan roken en later, eenmaal zwaar ziek, de makers van de sigaret voor de rechter sleept.

Veel steun

Toen Anne Marie de diagnose longkanker kreeg, was chemo al snel geen optie meer. Eind 2014 stapte ze over naar de experimentele studies: de immunotherapie. Die hield haar lang op de been, al kon ze geen dag zonder zware pijnstillers als morfine en methadon. Tot een daadwerkelijke strafzaak is het nooit gekomen, maar toch kreeg de aangifte van Annie Marie veel steun van de medische wereld. Tientallen organisaties, zoals artsen, GGD’s, verslavingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen en gemeentes deden ook aangifte.

Eind 2018 besloot het gerechtshof dat de tabaksindustrie zich – ondanks alles – aan de regels houdt. Op politiek terrein gaat de strijd tegen de sigaret verder, maar helaas zonder inspiratiebron Anne Marie van Veen.

Video: Anti-rook campagne met Anne Marie van Veen

Meer lezen op indebuurt:

politie-te-zwolle

Wow! In deze straat in Zwolle zijn vannacht vijf auto’s beschadigd door brand

Dat was schrikken! Aan de Staatssecretarislaan in Zwolle zijn vannacht vijf auto’s beschadigd geraak...

Bijzonder! Zwollenaren laten zich opsluiten op de Grote Markt voor Free a Girl

Twaalf uur lang in een hokje van twee bij een meter zitten, klinkt ons niet heel comfortabel in de o...

adv.