Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x tips tegen de buxusrups en buxusmot

Door Hilke Vos 18 september 2019

De buxusmotten zijn aan hun tweede leg begonnen. In september duiken de buxusrupsen massaal op om onze planten op te eten, ook in Zwolle. Natuurlijk willen we onze heg mooi houden, dus geeft hovenier Jeroen Stam 5 tips tegen deze veelvraten.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Gezonde buxus

buxus-1024x768
Verschillende soorten buxusplanten. | Foto: Stockfoto

“Het belangrijkste is om je buxus gezond te houden. Als de weerstand van de plant minder is, wordt deze eerder aangetast door de rupsen. Je kunt bijvoorbeeld een health mix gebruiken”, adviseert Jeroen Stam. Dit middel houdt de planten gezond en zorgt meteen dat schimmels wegblijven.

Vogelvriendelijke tuin

vogel-in-tuin-1024x633
Vogels helpen tegen de buxusrups. | Foto: Stockfoto

“Maak je tuin zo vogelvriendelijk mogelijk. Vogels pikken namelijk de larven uit de planten. Je houdt je tuin vogelvriendelijk door genoeg heggetjes te hebben waar ze kunnen vertoeven. Vogels blijven weg als er veel tegels in de tuin liggen of als er vaak katten een bezoekje brengen.”

Mottenvallen

buxusmot-1024x683
De buxusmot plant zich snel voort. | Foto: Stockfoto

“Een biologische manier om de buxusmotten te verminderen, is door het gebruik van mottenvallen. De val bevat een lijmbordje waar de motten op af komen. Door de lijm blijven ze aan de val plakken”, zegt Jeroen. Door deze val bij de buxus in de buurt te hangen, worden de mannelijke motten vermindert. Hierdoor kan er minder gepaard worden.

Wel of geen gif?

buxus2-1024x666
De buxus. | Foto: Stockfoto

“Je kunt ze bestrijden met gif. Het gif komt in de maag van de rups terecht, waardoor deze sterft. ” Dit is echter niet de meest diervriendelijke manier. Het gif zou namelijk kunnen leiden tot mezensterfte en die eten die ongewenste rupsen juist op, niet wat je wilt! Een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken dan maar? Ook daar zijn de Tuinbrance en de Vogelbescherming nog niet over uit…

Vervangen of verwijderen

buxusrups-2
Een buxusrups vreet zich vol. | Foto: Arno de Natris

“Wil je de rupsen geen kans geven om aan je buxus te knagen? Dan is de beste oplossing om je buxussen te verwijderen of vervangen voor andere planten. Helaas hebben de rupsen al ontdekt dat sommige alternatieven ook lekker zijn, zoals bijvoorbeeld de Ilex Crenata (Japanse hulst). Goede vervangers voor de buxusplant, zijn de Misera en Taxus.”

VISSEN-HENGELSPORT-MADEN

Jasses! Maden in je kliko: zo voorkom je ze

Wil je ’s morgens even je afval in de kliko gooien, word je begroet door een stuk of vijfhonderd mad...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.