Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wow! Zo vaak kwamen moord en doodslag voor in Zwolle in 2019

Door Hilke Vos 16 januari 2020

Woninginbraak, openlijk geweld, bedreiging, fraude, mishandeling, straatroof: het zijn allemaal vormen van misdrijven. Verschrikkelijk, maar helaas gebeurt het dagelijks in ons land en ook in Zwolle. Het landelijk aantal is, in vergelijking met 2018, zelfs met vier procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Jarenlang was er een daling in het aantal misdrijven in Nederland, maar hier is nu een einde aan gekomen. Vorig jaar werden ruim – ga er even voor zitten – 800.000 incidenten geregistreerd. Hoewel het aantal misdrijven in Amsterdam licht daalde, waren in steden als Den Haag, Nijmegen, Eindhoven en Breda juist méér inbraken, mishandelingen en andere vormen van misdrijven.

Steeds meer jongeren

Uit het onderzoek van de politie blijkt ook dat het aantal jonge daders flink groeit. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar toe. Korpschef Erik Akerboom wil hier direct tegen optreden: “De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden.”

Misdrijven in Zwolle

Ook wij Zwollenaren zijn regelmatig het slachtoffer van een misdrijf. Hoe vaak? In 2019 werden er 6.349 gepleegd, blijkt uit het politieonderzoek. Dit is 2,3 procent meer dan het jaar ervoor.

Als we iets dieper in de cijfers duiken, zien we dat Zwollenaren vooral slachtoffer zijn van mishandeling en bedreiging. Woon je in het centrum? Dan heb je het niet getroffen: hier zijn vorig jaar de meeste misdrijven gepleegd, in totaal 1.107. De buurtschappen Wijthmen en Windesheim waren in 2019 daarentegen bést veilig, met maar heel weinig incidenten.

Moord en doodslag in Zwolle

Waar we vooral van schrikken is het aantal keer moord en doodslag in Zwolle in 2019. Dat is 41 keer, heftig! Vooral in vergelijking met het jaar ervoor: toen zijn er 27 geregistreerde misdrijven gemeld. Een recent voorbeeld is natuurlijk de moord op de 52-jarige Henk W.

Aantal en soort misdrijven in jouw wijk

Vul hier jouw gemeente en wijk in om het aantal en soort misdrijven in jouw wijk te bekijken:

Lees ook:

CUTE! Liefde bloeit op tussen Zwollenaar Thierry en Sanne tijdens huwelijksreis

Ook weer zo genoten van Married At First Sight? De liefde spettert toch wel écht van het scherm als ...

Agenda erbij! Deze foodfestivals komen in 2020 naar Zwolle

Foodfestivals, wij zijn er dól op. Gelukkig voor ons – en onze mede foodfestivalliefhebbers – zijn e...
huisdieren-mag-dat

MAG DAT? Wat is het maximum aantal huisdieren dat je mag hebben?

Droom je van een huis vol dieren? Een vrouw in de gemeente Utrecht wel; ze heeft namelijk meer dan t...

adv.