Dit moet je weten over de gevonden handgranaat bij café Bruut in Zwolle

Door Hilke Vos 10 oktober 2018

Flink schrikken vanmorgen: de Voorstraat in hartje Zwolle werd ter hoogte van café Bruut afgezet, want er hing een handgranaat aan de voordeur. Wie heeft de granaat geplaatst? Mag het café nog open? We hebben alles wat je moet weten over dit voorval voor je op een rijtje gezet.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Onschadelijk

De Explosieven Opruimingsdienst

Posted by Indebuurt Zwolle on Wednesday, 10 October 2018

Een deel van het Zwolse centrum stond vanmorgen op z’n kop, want de Voorstraat moest ontruimd worden vanwege een gevonden handgranaat die aan de voordeur van café Bruut hing. Uiteindelijk arriveerde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) rond 11.45 uur en verwijderde de granaat. De politie doet momenteel onderzoek.

Is de handgranaat echt?

Wapenexpert Ad van Riel zegt van wel, zo meldt De Stentor. “Het gaat om een exemplaar uit het voormalige Joegoslavië, een M75. Die dingen zijn in overvloed op de illegale markt aanwezig. Ze kosten enkele tientjes tot enkele honderden euro’s. Niet heel duur dus…”

Volgens de krant werd deze munitie mogelijk ook gebruikt bij horecazaken in onder meer Amsterdam en Rotterdam, die eerder dit jaar doelwit werden. Lees hier meer over deze dreigingen.

Hoe zit het met de dader?

dader-granaat
Foto | Politie Zwolle

Uit het eerste onderzoek is gebleken dat de persoon die de granaat heeft geplaatst is vastgelegd door bewakingscamera’s. Het gaat om een donker gekleed manspersoon op een donkere fiets die rond 01:30 uur vanuit de Grote Markt naar de Voorstraat fietste en daarna is weggefietst in de richting van de Kamperstraat.

Mensen die deze persoon gezien menen te hebben of menen hem te herkennen van de foto, worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie Zwolle via 0900-8844.

Gaat het café snel open?

bruut2-1
Eigenaar Bob Kooistra, samen met Marijn de Jong. Foto | Roland Weber

Het liefst donderdagavond al, als het aan Bruut ligt. Maar dan wel met extra veiligheidsmaatregelen. “We wachten in spanning af wat het onderzoek uitwijst en onze aandacht gaat in eerste instantie uit naar de medewerker die ter plekke was en de bewoners rondom het pand”, vertelt woordvoerder Marijn de Jong tegen De Stentor. Het café zegt ‘alle nodige maatregelen’ te treffen om de veiligheid van gasten en anderen te garanderen.

Burgemeester Henk Jan Meijer beslist uiteindelijk donderdagavond of het café open kan (mét meer toezicht), maar wil eerst nog politieonderzoeken afwachten.

Verklaring Bruut

Café Bruut is erg geschrokken, zo staat in een verklaring op Facebook. “Onze aandacht gaat in eerste instantie uit naar de medewerker die ter plekke was en de bewoners rondom het pand. Op dit moment loopt er een onderzoek vanuit de politie. Wij hebben het volste vertrouwen in de professionals van de opsporingsdiensten en kunnen lopende het onderzoek geen uitspraken doen over de inhoud hiervan. Verder geven wij alle ruimte aan de politie en zal de onderste steen boven komen. De veiligheid van onze gasten, medewerkers en de bewoners van de binnenstad staat bij ons voorop, wij zijn voornemens alle nodige maatregelen te treffen. Zwolle is een mooie stad en iedereen moet zich hier dan ook veilig voelen.”

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

112

adv.