Hulde! 10 x koninklijke straatnamen in Zwolle

Door Maaike van der Ploeg 17 april 2019

Hoezee! Leve de koning, hulde aan de koningin, driewerf hoera voor de prins, of prinses. Ja ja, Zwolle telt heel wat koninklijke straatnamen uit eerbetoon voor het koningshuis. Kijk je mee?

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

Prins Mauritsstraat

prins mauritsstraat zwolle
Foto | Google Maps

De Prins Mauritsstraat ken je misschien van de muziekschool het Mauritshuis. Waarom heeft deze muziekschool zo’n koninklijke naam? Je zou misschien verwachten dat Maurits van Oranje een bijzonder muzikale prins was, maar nee. De muzieksmaak van Maurits van Nassau (1567-1625) ”beperkte zich tot de doffe klank van de oorlogstrom,” lezen we op de website van historisch schrijfster Thera Coppens.

Prins Hendrikstraat

prins Hendrikstraat zwolle
Foto | Google Maps

De Prins Hendrikstraat in de wijk Veerallee doet zijn naam eer aan. De huizen hebben bijna allemaal prachtige, koninklijke gevels.

Prinses Julianastraat

prinses julianastraat zwolle
Foto | Maps

Over Prinses Juliana en Prins Bernhard is veel geschreven. Niets is minder waar over de Prinses Julianastraat in Zwolle. De straat ligt in een heerlijk rustige wijk in Zwolle, helaas staan er momenteel geen huizen te koop.

Prinses Beatrixstraat

Foto: Google Maps

Ja ja, de Veerallee kent veel straten met koninklijke namen. Zo ook de Prinses Beatrixstraat, waar je de Wijkvereniging het Veeralleekwartier vindt.

Prinses Amaliastraat

prinses Amaliastraat zwolle
Foto | Google Maps

De huizen aan de Prinses Amaliastraat zijn net als de prinses zelf nog relatief jong. De straat ligt vlak bij het Prins Clauspark en de prins Bernhardstraat.

Koningin Sophiastraat

koningin sophiastraat zwolle
Foto | Google Maps

Wie is koningin Sophia? Weet jij het? Wij moesten het in ieder geval even Googlen. Koningin Sophie Frederika Mathilde der Nederlanden werd geboren in 1818 en trouwde in 1839 met Koning Willem de Derde.

Oranje Nassaulaan

Aan de Oranje Nassaulaan worden sinds maart verschillende werkzaamheden uitgevoerd. De koninklijke laan in de Prinsenpoort kampte namelijk met wateroverlast en snelheidsproblemen.

In maart is er een aannemer begonnen het asfalt te verwijderen op de kruising met de Koning Willem-Alexanderstraat om de problemen met het riool op te kunnen lossen. In mei wordt er een tijdelijke asfaltlaag gelegd. Dit wordt gecombineerd met het aanleggen van drempels op de kruising. Het verkeer rijdt er te hard, daarom worden er tijdelijke snelheidsdrempels op de weg aangebracht.

Geen zorgen! Om de woningen goed bereikbaar te houden worden de werkzaamheden in fases uitgevoerd.

Koningin Wilhelminastraat

Koningin wilhelminastraat
Foto | Google Maps

De Koningin Wilhelminastraat is net zo veelzijdig als de koningin zelf was. In de Tweede Wereldoorlog gaf de koningin namelijk toespraken op de geheime zender ‘Radio Oranje’ waardoor zij erg populair werd. Aan de Koningin Wilhelminastraat in Zwolle vind je veel verschillende gebouwen, waaronder een school, een moskee en het gebouw van de tennisclub.

Koning Willem-Alexanderstraat

oning willem alexanderstraat zwolle
Foto | Google Maps

Met uitzondering van veel Nederlandse steden heeft Zwolle wél een Koning Willem-Alexanderstraat. We hebben het even gecheckt en het lijkt er op dat alleen Zwolle en Eijsden een straat in Nederland hebben met die naam.

Koningin Maximastraat

koningin maximastraat zwolle
Foto | Google Maps

De Koningin Maximastraat ligt gezellig naast de straat die vernoemd is naar haar man, in de wijk Kamperpoort- Veerallee. Zwolle wint opnieuw want volgens ons onderzoek heeft verder alleen Lopik een straat met dezelfde naam.

Ken jij nog meer koninklijke straatnamen in Zwolle? Laat het ons weten!

Koningsdag 2019 in Zwolle: dit is het programma

We mogen onze oranje kloffies weer van zolder halen, want het is Koningsdag 2019. Iets rustiger aan ...
Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.