Noortje regelt hulp voor senioren in Zwolle: ‘Fijn als iemand zo lang mogelijk thuis kan wonen’
Aangeboden door Saar aan Huis
Zorgen voor een naaste, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Heb je er weleens bij stil gestaan dat één op de drie mensen mantelzorger is? In Zwolle zijn er veel mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, zowel mantelzorgers als hulpbehoevende ouderen. Vestigingsmanager Noortje Bauwens van Saar aan Huis in Zwolle wil daar het verschil in maken met aanvullende mantelzorg.
Saar aan Huis ondersteunt ouderen en zorgt voor vervangende mantelzorg. Noortje vertelt: “We helpen dus met dingen die de partner of eigen kinderen normaal doen. Denk aan een wandeling, begeleiding bij een doktersbezoek, samen gezond koken of helpen met licht huishoudelijke werkzaamheden.”
De Saars, zoals de professionals van Saar aan Huis heten, bieden ook een stuk gezelligheid. “Wil een cliënt een kop koffie of thee drinken op het terras, of naar een museum? Of samen bij familie op bezoek? Dat kunnen we allemaal bieden. We denken echt met je mee en proberen zoveel mogelijk aan de wensen van onze cliënten tegemoet te komen.”
Eigen vestiging
Door een eigen positieve ervaring met Saar aan Huis opende Noortje vijf jaar geleden een vestiging in Zwolle: “Mijn moeder kampte met steeds meer fysieke ongemakken. Ik kon er niet elke dag heen, want ze woonde ver weg. Via een vriendin kwam ik in contact met Saar aan Huis. Dat was echt een uitkomst. De Saar kwam een paar keer per week langs om voor mijn moeder te koken en samen te eten. Ze bood gezelligheid, een luisterend oor én een gezonde maaltijd. Voor mij ook een rustgevende gedachte.”
Op pad gaan
Volgens Noortje zit de zorg die Saar aan Huis biedt tussen wijkverpleging en huishoudelijke hulp in. “Door te helpen met allerlei klusjes in huis, zorgen we ervoor dat ouderen zo lang en zo fijn mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Als ze nog fit genoeg zijn, gaan we ook samen op pad. Veel cliënten hebben geen auto meer, maar kunnen wel genieten van een ritje. Met een Saar ga je een rondje toeren of rijd je naar de stad om te winkelen of ergens wat te drinken.”
Dementie
Saar ook Huis ondersteunt ook veel mensen met dementie. “Als twee tachtigplussers nog samen wonen en één heeft dementie, dan is dat voor de ander best pittig. Wij houden dan even toezicht, zodat de mantelzorger iets voor zichzelf kan doen. Een kappersbezoekje of misschien wel een dutje.”
Nachtzorg behoort ook tot de mogelijkheden. “De nachten zijn soms onrustig, dus de Saar blijft dan slapen en neemt het even over. Voor iemand op leeftijd vaak een welkome ontlasting.”
Levenservaring
De meeste mantelzorgers die bij Saar aan Huis werken, zijn veertigplusser. “Ze hebben affiniteit met de doelgroep en een stuk levenservaring. Als Saar is het natuurlijk ook belangrijk dat je geduldig en liefdevol bent én het leuk vindt om naar verhalen te luisteren. Want bijzondere verhalen vertellen, dát kunnen veel van onze cliënten wel,” lacht Noortje.
Goede match
“Om nog even in de categorie ‘bijzondere verhalen vertellen’ te blijven: een oudere dame, die altijd lid was geweest van een Franse literatuurclub, wilde haar hobby nog graag blijven uitoefenen. Ik was dan ook enorm blij dat ik een nieuwe aanmelding kreeg van een Franse lerares die met pensioen ging. Ik kon haar als Saar bij deze dame plaatsen en dat bleek zo’n goede match!”
En goede matches maken: daar krijgt Noortje écht energie van. “Als ik hoor dat zowel de Saar, als de mantelzorgers en de cliënt superblij zijn met de match, dan ben ik pas tevreden”
Ook iets voor jou?
Ben jij of ken jij iemand die de hulp van een Saar kan gebruiken? Vraag dan nu aanvullende mantelzorg aan van Saar aan Huis. Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Noortje en zou je zelf graag de handen uit de mouwen willen steken bij ouderen thuis? Meld je dan snel aan als Saar. Noortje neemt contact met je op!