Esther is leefstijlcoach: ‘Met alleen gezond eten en sporten kom je er niet’

Aangeboden door XLPRO

Leefstijlcoach Esther | Foto door Foto Turmel

Begin jij elk jaar weer opnieuw met goede voornemens? Lukt het je niet om die gezonde leefstijl vol te houden? Leefstijlcoach Esther van XLPRO helpt. ”Je moet er niet teveel druk op leggen.”

”Door de lockdown zijn mensen zich nog bewuster van hun gezondheid”, merkt Esther. ”De meesten weten wel dat er iets moet veranderen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Anderen denken gezond bezig te zijn, maar zitten nu meer dan anders. Ze bewegen te weinig en zitten daardoor niet lekker in hun vel. Ik help ze graag. Als je fit en vitaal bent, heb je goud in handen.”

Passie voor voeding

Esther werkte tot haar 22ste in de horeca. ”Ik heb altijd interesse gehad in voeding en werkte graag met mensen.” Ook gaf ze les in verschillende fitnesscentra. ”Daar kreeg ik zoveel energie van. Tegelijkertijd wilde ik meer uitdaging: sport en voeding combineren. Je kunt dan echt het totaalpakket bieden.”

Inmiddels runt ze sinds 2009 samen met haar man Dirk-Jan een kleinschalige sportclub in Stadshagen: XLPRO. ”We houden het bewust kleinschalig, zodat we mensen persoonlijke aandacht kunnen geven. Helemaal als leefstijlcoach wil je de tijd hebben om de de juiste vragen te stellen.”

‘Het moet uit je tenen komen’

De meeste mensen die bij Esther aankloppen, kampen met overgewicht. ”Maar vaak weten ze helemaal niet goed waarom ze willen afvallen. Eerst moeten ze hun motivatie helder voor ogen hebben: willen ze bijvoorbeeld meer energie hebben. Het is helemaal niet erg als iemand daar eerst over na moet denken. Het is voor mij een uitdaging om het doel zo helder mogelijk te krijgen. Dit doel mag heel stevig staan en mag je voelen vanuit je tenen, want met een helder doel voor ogen maak je veel gemakkelijker de juiste keuzes, het geeft richting.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Esther en Dirk-Jan | Foto door Foto Turmel.

Leefstijlcoaching als APK

Maar Esther helpt niet alleen mensen met afvallen. ”De vragen zijn net zo verschillend als de mensen. Sommigen hebben weinig energie en willen weten of ze voldoende eten. Je moet leefstijlcoaching eigenlijk zien als een soort APK. Het kan veel inzicht geven in je algehele gezondheid.”

Het coachingstraject bij XLPRO duurt drie á zes maanden. Daarna kunnen de meesten zelf verder met hun doelen. ”Ik maak ze eigenlijk hun eigen coach”, glimlacht Esther. ”Ze krijgen hier de tools voor een gezonde leefstijl die ze wél kunnen volhouden.” 

Meer dan diëten

Deelname aan het leefstijlcoachtraject begint met een uitgebreide intake. Hierin vertel je wat je wilt aanpakken en waar je tegenaan loopt. ”We zoeken samen naar een manier om dit te verbeteren.”

”Na de eerste intake krijg je een activity tracker”, legt Esther uit. Zo maak ik inzichtelijk hoeveel iemand beweegt en hoeveel uur iemand slaapt. Met die cijfers maak ik een voedingsplan en een beweegplan. Want met alleen het aanpassen van je voedingspatroon kom je er niet. Sterker nog, je maakt het jezelf alleen maar moeilijker als je niet beweegt. Sporten maakt lichaam en geest sterker. En als je beweegt ben je vaak ook gemotiveerder om gezond te eten.”

Lees verder onder de foto.

Esther in actie: sportles geven tijdens de lockdown | Eigen beeld

Maar de juiste mindset is net zo belangrijk, volgens Esther. ”Ik ben geen diëtist, maar help mensen de juiste keuzes te maken voor zichzelf”, vervolgt ze. ”Vooral ouders cijferen zichzelf snel weg. Ze zijn druk met hun kinderen en durven geen tijd voor zichzelf te maken. Maar als je jezelf op één zet, heb je anderen veel meer te bieden.”

Positief coachen vindt Esther belangrijk. ”Dat betekent niet kijken naar wat er fout gaat, maar het doel voor ogen houden en kijken wat nodig is om dat te bereiken.”

In beweging blijven

Dirk-Jan en Esther zijn ondanks alles blij dat ze niet stil hoeven zitten. ”Doordat we online en buiten nog training aan tweetallen mogen geven, blijven we zelf in beweging. Gelukkig, want dat is voor ons tijdens deze moeilijke periode ook niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om jezelf regelmatig een spiegel voor te houden: zit ik nog lekker in mijn vel? Dat leer ik mijn coachees ook.”

‘Wijn drinken en chocola eten mag’

Wil je beginnen met een gezonde leefstijl? Geef niet op als je een keer een zak chips hebt leeggegeten. ”Het is niet erg als het een keer misgaat. Leg er vooral niet teveel druk op. Het is juist de bedoeling dat je tegen dingen aanloopt. Dat gaan we dan samen bekijken. We onderzoeken hoe je hiermee kunt omgaan. Zo maak je een stap vooruit in plaats van de handdoek in de ring te gooien. Het voelt misschien als een misstap, maar het is eigenlijk een uitdaging. Een kans om te leren.”

En je mag gerust een stukje chocolade eten of een wijntje drinken. Wanneer dat nooit meer zou mogen en je neemt een keer een stukje chocolade, is de kans groot dat je stopt met je goede voornemens. Het gaat erom dat je leert bewuste keuzes te maken en dat start met het stellen van een doel: wat wil jij”

Kwetsbaar opstellen

Het mooiste aan haar werk vindt Esther het contact met haar coachees. ”Ik probeer mensen op hun gemak te stellen, zodat ze zich veilig genoeg voelen om zich open en kwetsbaar op te stellen. Juist dan lukt het om open te staan voor verandering. Ik mag mee wandelen en ben hier deelgenoot van. Dat voelt echt als een cadeautje. Het is geweldig om iemand te zien opbloeien.”

Meer weten over leefstijlcoaching of XLPRO? Klik op de oranje button hieronder of maak een afspraak en ervaar het zelf!

Lees ook:

XLPRO

Zwaardvegerstraat 122, 8043 KP Zwolle

Nu gesloten

Meer informatie

XLPRO

Zwaardvegerstraat 122, 8043 KP Zwolle

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “RIVM noemt vooruitzichten niet goed: dit zijn de nieuwste coronacijfers van Zwolle”

RIVM noemt vooruitzichten niet goed: dit zijn de nieuwste coronacijfers van Zwolle

Zwolle
Ga naar “Van carrièreswitch tot vader worden: voor deze Zwollenaren was het coronajaar zo slecht nog niet”

Van carrièreswitch tot vader worden: voor deze Zwollenaren was het coronajaar zo slecht nog niet

coronatijd
Ga naar “Kappers, onderwijs en schoonheidssalons in Zwolle mogen open: ‘Ik mis mijn werk enorm’”

Kappers, onderwijs en schoonheidssalons in Zwolle mogen open: ‘Ik mis mijn werk enorm’

Zwolse kapperszaak

In onze gids

Ga naar “Kaartje2go”

Kaartje2go

 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “Widaro”

Widaro

 • Luttekestraat 26 8011 LR Zwolle
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “De Lounge Interieur / Room108”

De Lounge Interieur / Room108

 • Anthony Fokkerstraat 3
 • Winkelen
 • Gesloten
room-108-zwolle

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Pergola van € 999 voor € 799,20”

Pergola van € 999 voor € 799,20

 • Karwei
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “site”

site

 • Prénatal
 • Geldig t/m 14 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker optiek winkel Zwolle”

Medewerker optiek winkel Zwolle

 • Recruit A Student Personeelsdiensten
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Servicedesk”

Medewerker Servicedesk

 • Timing Uitzendteam
 • Parttime
Ga naar “Commercieel medewerker secretariaat”

Commercieel medewerker secretariaat

 • WOODselect
 • Fulltime
Ga naar “Productiemedewerker ochtenddienst”

Productiemedewerker ochtenddienst

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “EHBO-medewerkers Nederlandse Rode Kruis”

EHBO-medewerkers Nederlandse Rode Kruis

 • EP92 voor Werk
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Meld je nu aan voor de theaterklassen van Theater de Makkers!”

Meld je nu aan voor de theaterklassen van Theater de Makkers!

 • Theater de Makkers
 • 2 september 2020
Ga naar “Gratis consult voor brugklassers”

Gratis consult voor brugklassers

 • 7 september 2020