Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit bijzondere verhaal kregen wij te horen in Zoutkamer Zwolle: ‘Zouttherapie is mijn redding geweest!’

Aangeboden door Floaten en Zoutkamer Zwolle 11 februari 2020

De gezondsheidsvoordelen van floaten bij Float- en Zoutkamer Zwolle hadden wij al ontdekt, maar wat er precies gebeurt in de zoutruimte was ons nog een raadsel. Goede reden om het eens te testen! In de Zoutkamer ontmoeten wij Myra, die ons een bijzonder verhaal vertelt: ”Dankzij zouttherapie ga ik eindelijk weer gezond door het leven!”

De eerste keer

We stappen binnen in een compleet witte ruimte. Zout op de grond, zout op de muren; overal ligt wit zout! Er staan enkel een paar stoelen en wat voetenbankjes waar mensen met haarnetjes en schoenhoesjes om hun voeten (je kunt hier natuurlijk niet stofzuigen) relaxt zitten te wachten tot de timer gaat en hun uurtje zouttherapie er weer op zit. In de zoutkamer wordt per behandeling een uur lang medicinaal aerosolzout verneveld. Als je goed kijkt, zie je de zoutkorrels in de lucht zweven en op de deurklink liggen. Ook proeven we het zout op onze lippen. En na het zoutkamerbezoek vinden we zelfs nog wat zout terug op onze jassen. 

”De eerste keer dat ik hier kwam, had ik geen idee wat ik mij er bij voor moest stellen,” vertelt Myra van den Brink. De Zwolse kreeg begin vorig een fikse longontsteking en kampte daarna maanden met zware bronchitis, waardoor ze uiteindelijk niet eens meer kon werken. Ze was ten einde raad, geeft ze aan. ”De huisarts zei dat we de medicatie nu wel terug moesten schroeven, anders zou een volgende uitbraak niet meer te behandelen zijn.” Toen tipte haar moeder de Zoutkamer, vlakbij de Isala Klinieken. Misschien kon ze dat eens proberen… ”Het was een compleet nieuwe ervaring! Ik kwam binnen op mijn hakken en zakte zo weg in het zout,” lacht ze. Nu zit ze inmiddels meerdere keren per week in comfortabele kleding in de zoutkamer. ”Ik dacht, wie niet waagt… En een proefabonnement is helemaal niet zo duur.”

Wat is zouttherapie

Maar wat gebeurt er dan precies tijdens die zout-therapie? In de zoutkamer van Zoutkamer Zwolle adem je geïoniseerde lucht in, dat is hele zuivere lucht. De natuurlijke, droge zoutoplossing in de lucht wordt vervoerd tot in de kleinste luchtwegen en naar andere delen van de luchtwegen. Eenmaal daar lost het zout op en trekt het kleine onzuiverheden aan die je later ophoest of die het lichaam via de bloedbaan verlaten. Super gezond dus! Myra merkte al snel resultaat: ”Het advies was om zo vaak mogelijk te komen, dus reed ik aan het begin zes keer per week naar de zoutkamer. Na een paar behandelingen voelde ik mij steeds beter worden!” 

De Zoutkamer | Foto Floaten- en Zoutkamer Zwolle

Het grappige is dat zoutherapie eigenlijk per ongeluk is ontdekt. Eeuwen geleden werd er vastgesteld dat de mijnwerkers in de zoutmijnen nauwelijks ziek waren, ondanks de zware arbeid die ze verrichtten. Na langdurig onderzoek werd vastgesteld dat het klimaat in de zoutmijnen een positief effect had op de gezondheid: het zou met name klachten van de huid – en luchtwegen doen verminderen.

Redding

Het medicinaal aerosolzout in de zoutkamer doodt de aanwezige bacteriën en reinigt de luchtwegen van overtollig slijm. Zo worden de symptomen van astma maar ook van acné bronchitis, COPD, cystische fibrose, eczeem, hooikoorts, longemfyseem, psoriasis, rokershoest en verschillende allergieën, ontstekingen en ernstige vernauwingen van de luchtwegen, tegengegaan.

Myra: ”Sinds ik hier wekelijks kom, heb ik mijn ‘pufjes’ (astma-inhalator) nog maar twee keer per dag nodig. Dat is een wereld van verschil in vergelijking met de hoeveelheid medicatie die ik eerst moest gebruiken!” Ook is ze inmiddels al een maand aan het werk. ”Iedereen om mij heen krijgt de griep, maar ik voel me nog steeds fit!” Om haar weerstand toch een extra boost te geven plant Myra deze week nog maar een extra bezoekje bij de Zoutkamer in. ”Ik ben erg blij dat ik dit heb gevonden. Soms voel ik me wel erg afhankelijk van deze plek. Wat als ik op vakantie ga? Komen mijn klachten dan terug? Zouttherapie is mijn redding geweest!”

Ontspannend

Ook als je geen lichamelijke klachten hebt, is zouttherapie een goed idee. Doordat een bezoek aan de zoutkamer de longfunctie verbetert, kan het ook sportprestaties een boost geven. Daarnaast is het een goede manier om te ontspannen en even tot jezelf te komen. Is het niet saai om vier keer per week in zo’n ruimte te zitten niksen, vragen wij ons af. ”Nee hoor”, glimlacht Myra. ”Ik werk vaak mijn mail bij, doe andere klusjes of lees lekker een boek.” Soms komt ze in gesprek met andere zoutkamerbezoekers. ”Pas sprak ik iemand met precies dezelfde klachten, ook zij heeft veel baat bij de Zoutkamer! Ik hoor hier zoveel bijzondere verhalen!”

floatcenter zwolle

Drijven en relaxen maar: we hebben een nieuw Floatcenter in Zwolle

Een keer wat anders dan een dagje sauna: floaten! Huh wat? Drijven op zout water in de speciale floa...


Meer over Floaten en Zoutkamer Zwolle ontdekken?

Floaten en Zoutkamer Zwolle

beauty en wellness

Geopend10:00 - 22:00

Dokter Stolteweg 84, Zwolle

Bekijk meer:beauty en wellness

adv.