Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dat is niet pluis: daar komen die kleine ‘sneeuwvlokjes’ dus vandaan!

Door MichellevdMolen 28 mei 2020

Sneeuwt het? Zijn het kleine spinnenwebjes? Of heeft iemand in de buurt zijn of haar donzen dekbed uitgehangen? Geen van allen, het is de schuld van de populier, zo meldt het AD. Je zou er een trui van kunnen breien, die dwarrelende pluisjes in Zwolle.

We mogen in Zwolle nog niet klagen. In sommige delen van het land lijkt het alsof het heeft gesneeuwd – en dat hebben we hier nog niet gezien. Toch beginnen de pluisjes onze Hanzestad al aardig te veroveren.  We horen je denken: “Is het de buxusrups? Verklaart dat mijn hoge hooikoortsklachten? Ben ik hier allergisch voor?”

Baby-populieren

Maar geen reden tot paniek! Het is de tijd van het jaar voor de populieren: van mei tot begin juni verspreiden deze vrij ‘normale’ bomen hun zaadjes over de stad. Dit doen ze door middel van de pluisjes die je ziet dwarrelen op je balkon, in je  tuin of tijdens een wandeling in het park. Deze pluisjes vervoeren de zaadjes, die blijven hieraan kleven. Het duurt dus ook niet lang! Over een paar weken zijn de donsjes weer gevlogen.

Je krijgt er geen jeukende bulten van, het is niet gevaarlijk en zelfs voor hooikoorts-patiënten brengt het geen overlast. Als je hooikoorts hebt ben je allergisch voor pollen. De bloeiperiode van de populier was in april. De pluisjes zijn in feite toekomstige baby-populiertjes. En die doen geen kwaad!

Kriebels?

Heb je hooikoorts en ben je deze week alleen maar aan het snotteren? Die jeukende ogen en kriebelende neus komt dus niet door de populier, de timing is gewoon ‘toevallig’. Het AD meldde het al: het is voor de hooikoorts-patiënten niezen geblazen deze week. Er komen extra veel graspollen aan. De grassen staan weer volop in de bloei, door de regen van afgelopen weekend. Nu het de komende dagen warm én droog wordt, is het kriebelen geblazen. Zonnebril op én zakdoeken in de broekzak, dus!
pinksteren zwolle weer

Dit wordt het weer in Zwolle tijdens Pinksteren 2020

Een lekker lang weekend in aantocht: zondag 31 mei en maandag 1 juni is het Pinksteren. Dat betekent...
Terras Zwolle

Zwolse terrassen coronaproof? 5 x zo ziet dat er straks uit!

Nog heel even geduld en dan is het zover: op 1 juni gaan de terrassen weer open. Mensen uit hetzelfd...

Zwolse Myrthe opent koffiezaak en giftshop in één: ‘Alles is hier roze, zelfs de drankjes’

Een gloednieuwe hotspot aan de Broerenstraat in hartje Zwolle, met een kenmerkend roze interieur. My...

adv.