Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Winkelcafé Engel weer open: ‘Wij houden geen afstand, wij geven elkaar ruimte’

Aangeboden door Engel Winkelcafé 17 juni 2020

Alweer twee weken zijn ze open, wel onder strikte voorwaarden. Winkelcafé Engel draait op halve kracht, maar is blij weer gasten te mogen ontvangen. De anderhalvemeter wordt ruim aangehouden, zowel in het café als op het terras. ”Wij houden geen afstand, wij geven elkaar ruimte”, aldus eigenaar Henk Schippers.

Toen de coronacrisis uitbrak, kregen veel horecagelegenheden het zwaar. Nieuwe bezorgservices schoten als paddenstoelen uit de grond. Henk Schippers en Arno de Boer, het brein achter ondernemingen als het schip de Ooster-schelde, winkelcafé Engel en sinds kort ook Brasserie GuuZs en LoeZs, deden het anders. Vaste gasten van de horeca konden nog steeds een lunch bestellen, maar De Horecamannen besloten niet massaal in te zetten op bezorgen en afhalen. Hoe gaat het nu?

Meer ruimte

In het gezellige winkelcafé kan nu slechts één derde van de gasten lunchen of ontbijten, op het terras is iets meer ruimte. ”Het is heel leuk om onze vaste gasten weer te zien, maar het houdt financieel niet over. Engel draait minder omzet en de regels vragen meer van het personeel. En we bezorgen wat vaker.”

Bij winkelcafé Engel, en ook bij Brasserie GuuZs en LoeZs wordt de anderhalvemeterregel letterlijk ruim genomen. ”Er is is inmiddels meer bekend over het virus, toch moeten we ons bewust blijven van het gevaar. Mensen kunnen er nog steeds heel ziek van worden”, legt de ondernemer uit. ”We hebben ervoor gekozen wat meer plek tussen de zitplaatsen aan te houden. Zo komen gasten, als ze bijvoorbeeld opstaan om naar het toilet te gaan, niet in elkaars ruimte. Ook zitten gasten -tenzij ze samen komen eten- nooit tegenover elkaar, wordt er vaker geventileerd en wordt het personeel voor elke shift getemperatuurd.”

winkelcafe engel zwolle (1)
Foto: Winkelcafé Engel

Niet normaal

Ook de gasten houden zich goed aan de maatregelen. ”Iedereen kent de vragen inmiddels en is bekend met de routine. We vertrouwen op onze gasten en respecteren hun privacy. Daarom noteren wij geen persoonsgegevens.”

Want ‘het nieuwe normaal’, daar is niets normaals aan, volgens Henk. ”Ik vraag me soms af of de maatregelen die er nu aankomen in verhouding staan met het probleem. We weten al meer over het virus, ook wat betreft de behandeling van corona is er sprake van een voortschrijdend inzicht. De wetenschap gaat verder en dat vaccin komt er echt wel.”

Zorgen

De nieuwe noodwet gaat volgens Henk te ver. Die speciale coronawet, die al per 1 juli moet ingaan, moet de huidige noodverordeningen ter bestrijding van het coronavirus vervangen. De anderhalvemeterregel in het openbaar zal dan een officiële wettelijke status krijgen. Funest voor het bedrijfsleven, aldus de horeca-ondernemer.

Hij maakt zich zorgen: ”Als de anderhalvemeterregel definitief wordt gaan er veel bedrijven kapot, niet alleen in de horeca.” Volgens Henk gaat vooral het middensegment het dan zwaar krijgen. ”Als dit realiteit wordt gaan we terug naar een tijd dat uit eten gaan een luxe is die niet iedereen zich kan permitteren. De prijzen moeten dan immers toch omhoog!”

Kansen

Toch blijft de ondernemer positief. ”We hebben de NOW-subsidie van de overheid (nog) niet ontvangen, maar we draaien nog. Het is zwaar en het is voor ons een flinke uitdaging om ons bedrijf gezond te houden. Gelukkig zijn er ook andere kansen, zoals private dining. Daar is in veel restaurants nu geen plek voor, wij kunnen dat wel bieden. Mensen kunnen een complete ruimte afhuren voor feesten en partijen. Zo houd je het veilig en gezellig, en overleven wij de crisis!”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Engel Winkelcafé. Meer over Engel Winkelcafé ontdekken?

Engel Winkelcafé cafés

Gesloten08:00 - 17:30

Grote Markt 3, Zwolle

Bekijk meer:cafés

Lees ook:

Waarom De Horecamannen nu niét massaal gaan bezorgen: ‘Wij nemen dit virus serieus’

Nu veel horecagelegenheden voor een zware periode staan, zetten velen massaal in op bezorgen en afha...
oak

Wijnbar OAK weer open, maar met ‘rare nasmaak’: “We willen tevreden zijn”

Alweer bijna twee weken zijn ze open, wel onder strikte voorwaarden. Pieter Blaauwhof van Wijnbar OA...

Vaart zit er weer in bij Brasserie het Hart van Zuid: ‘Het aftasten lijkt nu een beetje voorbij’

Alweer bijna twee weken zijn ze open, wel onder strikte voorwaarden. Langzaamaan weten gasten Het Ha...

adv.