Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Per 1 december: op deze plekken in Zwolle is een mondkapje verplicht

Door Carin Van der Meij 30 november 2020

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Hier een opsomming van een paar plekken in Zwolle waar je voortaan een mondkapje moet dragen. 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar dit wordt nu verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Winkels

diezerstraat zwolle
Foto | indebuurt Zwolle

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen.

Musea en bibliotheken

fundatie
Foto: indebuurt Zwolle

Een bezoekje brengen aan Museum De Fundatie of het Herman Brood Museum? Vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is dit vanaf december verplicht. Dat geldt ook voor bibliotheken, zoals bij de Stadkamer-locaties in Zwolle.

Theaters en concertzalen

De Spiegel mag weer open voor publiek. Foto | indebuurt Zwolle

Wanneer je Theater De Spiegel of Schouwburg Odeon binnenstapt, moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

Benzinestations

tanken
Foto | Google Streetview

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje op hebt.

Horeca

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer geopend zijn, is het hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

Onderwijs

Foto: indebuurt Zwolle

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Als iedereen in de les een vaste zit- of staanplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

hairgarden-kapper-zwolle
Foto : indebuurt Zwolle

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten krijgen hiervoor een uitzondering.

Station Zwolle

Mondkapjes in trein
Foto: indebuurt Zwolle

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

Meer details over de mondkapjesplicht lees je op de website van de RijksoverheidTip: lees hier hoe je precies je mondkapje hoort te dragen.

Lees ook:

Carbidschieten

Carbidschieten in Zwolle: dit moet je weten

Dit jaar mag je in heel Nederland geen vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw. Er is wel een uitzond...
Wietze de Jager

Gluren bij de buren: het Zwolse huis van radio-dj Wietze staat te koop!

Wietze de Jager, nu dj bij Radio 538 en voorheen bij QMusic, heeft zijn huis in Zwolle te koop staan...
local Manouck

Leuk volgens local Manouck: ‘Keuzes maken lastig? Lunch dan hier!’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de allerbeste ple...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Nieuws

adv.