Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Mensen in huis ontvangen in de coronacrisis? En hoeveel dan?

Door Marielle Huisjes 15 oktober 2020

De coronamaatregelen zijn opnieuw aangescherpt en dat zorgt voor een hoop vragen en verwarring. Want hoe zit het nu met bezoek bij je thuis? Zijn de regels veranderd of mag je nog steeds maximaal drie mensen thuis ontvangen? Wij helpen je graag een handje!

Het antwoord is: je mag per dag maximaal drie personen extra in je huis ontvangen. Dat betekent dat de mensen die al in huis wonen niet meetellen. Ook kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Als je drie mensen tegelijk over de vloer krijgt, betekent dit dat je de rest van de dag geen bezoek meer mag ontvangen. Ook moet je ervoor zorgen dat je altijd anderhalve meter afstand houdt.

Geen blokjesverjaardag

Ben je jarig de komende tijd? Dan wordt het lastig. De zogenoemde ‘blokjesverjaardag’ waarbij je elke paar uur drie andere gasten over de vloer krijgt, mag dus niet volgens deze nieuwe maatregelen.

Boete

Kun je een boete krijgen als er teveel mensen op bezoek zijn? De politie mag niet zomaar bij je binnenvallen, maar er kan wel gehandhaafd worden. Wat dat inhoudt? Als er sprake is van overlast of een bijeenkomst een gevaar vormt voor de publieke gezondheid. Dit lezen we op de website van de Rijksoverheid.

Buiten afspreken

Als je buiten wilt afspreken, is het een ander verhaal. Dit komt omdat er voor veel buitenlocaties – bijvoorbeeld de markt – vooral sprake is van een doorstroming van bezoekers. Wel blijft ook buiten altijd de 1,5-meter-afstandsregel gelden! Je moet er rekening mee houden dat er gehandhaafd kan worden als je met drie of meer personen buiten bent, maar geen anderhalve meter afstand van elkaar houdt. Ook als het te druk wordt op bepaalde plekken. Opletten dus als je met een groep wil gaan sporten of chillen in één van onze parken of in de stad.

Lees ook

wannawaffle

Horeca weer dicht! Bij deze Zwolse zaken kun je gerechten afhalen en laten bezorgen

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle eet- en drinkgelegenheden in Nederlan...
diezerstraat

Gedeeltelijke lockdown, dit vindt Zwolle: ‘Maatregelen komen aan als mokerslag’

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, vertelt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag...

adv.