Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lockdown verlengd? Deze Zwolse ondernemers waren amper open: ‘Klote, maar is zoals het is’

Door Robin Van Rossum 12 januari 2021

Kledingwinkels, kappers, scholen en bouwmarkten in Zwolle blijven langer dicht. De lockdown wordt met drie weken verlengd. Dat maakt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 12 januari bekend. Maar sommige Zwolse ondernemers zijn tijdens deze tweede lockdown nog amper open geweest.

“Het is geen verrassend besluit, maar wel een enorme tegenvaller”, vertelt de premier tijdens de persconferentie. De lockdown zou oorspronkelijk van dinsdag 15 december tot dinsdag 19 januari zijn. De maatregelen van de lockdown duren nu tot en met dinsdag 9 februari.

Wat verandert er deze tweede lockdown?

In het onderwijs gaat er wel iets veranderen. Leerlingen uit het voorgezet onderwijs – die fysiek onderwijs krijgen – moeten voortaan indien mogelijk anderhalve meter afstand houden. Het kabinet kijkt verder naar de mogelijkheid of de basisscholen en kinderopvang eerder open kunnen. Ook komt er binnenkort een plan voor een aanvullend economisch steunpakket.

‘Leuk is anders’

De verlenging van de lockdown betekent ook dat sommige ondernemers (nog) niet open kunnen. “Leuk is anders”, zegt Bas van Bremen over de gedwongen sluiting van zijn kapperszaak Baron & Barones in Zwolle. Samen met Roos Stoker openden zij op 1 december hun zaak, maar die ging al gauw dicht. Vervelend, want het ging boven verwachting goed: hun kapperszaak zat de eerste tien dagen van december helemaal vol.

“We hadden er wel op berekend, maar dat betekent niet dat het niet vervelend is”, laat Bas weten. “We doen er nu alles aan om dingen die zijn blijven liggen in de zaak aan te pakken. Dus het verder inrichten van de zaak bijvoorbeeld.” Ook bezorgt de kapperszaak hun producten in de Zwolle.

Tekst gaat verder onder de foto.

Baron en Barones
Foto: indebuurt Zwolle.

Horeca

Bas heeft vooral te doen met de Zwolse horeca, die al veel langer op slot zit. “Nu vinden wij als kappers het al lang duren in zo’n lockdown. Maar dan denk ik tegelijkertijd aan alle restaurants en kroegjes die al veel langer dicht zijn en hoe zwaar dit voor hen moet zijn.” Bas houdt hoop: “Het is klote, maar het is zoals het is. Dus wij gaan met goeie moed door en hebben hoop snel open te kunnen!”

Nog geen dag open geweest

16 december zouden ze open: Huisje Boompje Plantje. Maar bijna een maand later is deze gloednieuwe stadstuinwinkel in Zwolle nog geen dag open geweest. Gelukkig kwamen de ondernemers snel met nieuwe ideeën. “Waar in het normale leven minder ruimte is voor impulsiviteit en creativiteit, word je er nu een soort van toe verplicht”, laten de eigenaren weten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Winkel in Kampen. | Foto: Facebook Huisje Boompje Plantje

‘We maken er het beste van’

Via de socialmediakanalen van Huisje Boompje Plantje hebben de eigenaren zeven dagen per week contact met (toekomstige) plantenliefhebbers. Met succes: ze merken dat de behoefte aan plant- en stylingsadvies in deze tijd ‘supergroot’ is. “Wat onze kracht is, is dat we altijd eerlijk en oprecht zijn. Wat je geeft, dat krijg je terug. Wij leren iedereen echt kennen en kunnen daardoor plant- en stylingsadvies geven waar iemand echt wat mee kan.”

Hoewel de eigenaren graag hun eerste klanten fysiek willen verwelkomen in de winkel aan het Bethlehems Kerkplein, maken ze nu het beste ervan. “Natuurlijk hebben we zin om open te gaan, maar zolang dat niet kan maken we er het allerbeste ervan met elkaar.”

Nog even alle maatregelen op een rij

Het kabinet heeft gekeken naar extra maatregelen – zoals een avondklok – maar die zijn voor nu nog niet van toepassing. Hieronder alle maatregelen die tot en met 9 februari van kracht zijn:

  • Alle niet-noodzakelijke winkels blijven dicht. De enige uitzondering zijn winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte zoals supermarkten, slagers, bakkers en drogisterijen;
  • alle publiek toegankelijke binnen- en buitenlocaties blijven dicht. Denk hierbij aan dierentuinen, pretparken, bioscopen, theaters, sauna’s en casino’s. Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere banken, gemeentehuizen en uitvaartcentra. Hotels mogen ook openblijven, maar zonder restaurantfunctie of roomservice;
  • kappers, masseurs, tatoeëerders, schoonheidsspecialisten en andere mensen met niet-medische contactberoepen moeten hun werkzaamheden nog steeds neerleggen. Er geldt wel een uitzondering voor medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten;
  • scholen blijven dicht. Onderwijs op afstand is de norm. Er zijn wel een paar uitzonderingen, onder andere voor leerlingen in het examenjaar, het praktijkonderwijs en persoonlijke begeleiding van leerlingen die speciale aandacht nodig hebben. Kinderopvang is alleen toegankelijk voor kinderen die kwetsbaar zijn en voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep;
  • er geldt een dringend advies om niet meer dan twee gasten thuis te ontvangen. Kinderen onder de 13 jaar uitgezonderd;
  • buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je met je eigen huishouden op pad gaat;
  • sportscholen, zwembaden, sporthallen en andere binnenlocaties op het gebied van sport blijven dicht. Buitenlocaties zijn wel open. Jongeren tot 18 jaar mogen blijven trainen in groepsverband. Vanaf 18 jaar geldt: geen wedstrijden en teamtrainingen. Het maximaal aantal mensen waar je mee mag sporten is twee.

Op dinsdag 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn. Meer details over de persconferentie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook:

Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Zwolle

Voor de tweede week op rij is het aantal gemelde besmettingen in Nederland iets gedaald. Hoe zit dat...
lachen

Verveling in quarantaine? 10 x zo brengen Zwollenaren de lockdown door

Heb je de afgelopen maanden al tig zelfgebakken appeltaarten achter de kiezen? En heb je je inmiddel...
vaccin

Vaccineren tegen corona, of niet? Dit doen Zwollenaren: ‘Ik wil weer knuffelen in de kroeg’

Het vaccineren tegen het coronavirus is begonnen. Gisteren kregen de eerste Isala-medewerkers het va...
Casa Bellissima

Wat een toppers! 7 x dit is waarom onze Zwolse horecaondernemers zo fantastisch zijn

We moeten het al een tijdje zonder bezoekjes aan alle leuke kroegen, lunchcafés en restaurants doen ...

adv.