Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hiervoor kun je een coronaboete krijgen in Zwolle

Door Hilke Vos 27 juli 2020

Boetes voor fietsers, parkeerboetes, we kennen ze allemaal. Nieuw dit jaar zijn de coronabekeuringen, die worden uitgedeeld zodra je je niet aan de opgelegde coronamaatregelen houdt. Veiligheidsregio IJsselland stuurde afgelopen weekend extra boa’s en agenten de straat op om hierop te letten, meldde De Stentor. Maar waar kun je eigenlijk precies een bon voor krijgen? 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Geen afstand houden

koffiebar Saeed
Arnold, Dima en Evianne van Saeed in Zwolle. Ben je boven de achttien en met drie of meer mensen, moet je afstand houden. Foto | indebuurt Zwolle

Je bent strafbaar als je ouder bent dan achttien en met drie of meer mensen bij elkaar op straat staat en dan de anderhalvemetermaatregel niet hanteert. Als je jonger bent dan achttien moet je alleen afstand houden van volwassenen; bij bijvoorbeeld vrienden/kennissen onder de achttien hoeft dat niet. Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven geen anderhalve meter afstand te houden van anderen.

Ben je dus boven de achttien jaar en sta je met teveel mensen die niet tot jouw huishouden behoren te dicht bij elkaar, kun je worden aangesproken op je gedrag. Daarna wordt gekeken of een bekeuring nodig is.

Boetes voor feestgangers en ondernemers

terras zwolle
Afstand op het terras is belangrijk, anders kan een ondernemer een boete krijgen. Foto | indebuurt Zwolle

Ook als je een feestje viert met een grote groep is het mogelijk dat je op de bon wordt geslingerd. Zo zijn er de laatste tijd best wat illegale feesten afgebroken door de politie. En ook ondernemers kunnen een boete krijgen als ze de regels in hun zaak niet naleven. Denk aan een grote vriendengroep die te dicht op elkaar zit op het terras.

In een boot

Redacteur Maaike maakt een testrondje in een rondvaartboot.| Foto Rondvaart Zwolle

Er komt mooi weer aan, dus het liefst huur je dan met je vriendengroep een bootje. Let op, want ook hier gelden coronaregels: houd altijd anderhalve meter afstand tussen verschillende huishoudens aan boord en op de kade. Bij bijvoorbeeld een zeilwedstrijd hoef je hier geen rekening mee te houden, want bij sporten geldt geen onderlinge afstandsgrens.

Voor een auto gelden trouwens andere regels dan voor een bootje, lezen we op politie.nl. Je mag namelijk met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in een auto zitten, alleen wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Waarom de regels verschillen met een boottocht? Omdat autoritten over het algemeen noodzakelijker zijn dan vaartochtjes, meldt de politie. De overheid heeft daarom in die categorie sneller willen versoepelen.

Coronaregels in het kort

Foto | indebuurt Zwolle

Altijd anderhalve meter afstand bewaren, waar dan ook. Verder moet je – als je ouder bent dan dertien jaar – verplicht een niet-medisch mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Niet verplicht, wel een devies: drukte proberen te vermijden, handen wassen en zoveel mogelijk thuiswerken.

Boetes

boete corona zwolle
Foto | ANP

Ga je toch de fout in? Ai, dat kan een fikse bekeuring opleveren. Als je ouder bent dan 18 is dat een boete van 390 euro. Voor 13 tot en met 17-jarigen is de boete 95 euro. Ook kan het gebeuren dat ondernemers een boete – die kan oplopen tot 4000 euro – moeten betalen als gasten niet voldoende afstand houden. Of er volgt een last onder dwangsom.

Lees ook:

Rammen op een bokszak: ‘Het is de beste therapie’

Toen Anita* voor een sportmassage bij Robby's Coaching kwam, had ze nooit verwacht dat het haar leve...
rosan

Zwolse Rosan werd verliefd in coronatijd: ‘Daten was juist heel bijzonder’

Daten op creatieve wijze. Zo startte het liefdesavontuur van de vijfentwintigjarige Rosan uit Zwolle...

Tijd voor een update! 7 x nieuwe horecazaken in hartje Zwolle

Wauw, wát een hoop nieuwe horecazaken in Zwolle de laatste weken. Tijd voor een overzicht, zodat je ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.