Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gedeeltelijke lockdown, dit vindt Zwolle: ‘Maatregelen komen aan als mokerslag’

Door Maaike van der Ploeg 13 oktober 2020

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, vertelt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 13 oktober. Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen komt de minister-president met nieuwe en – zoals hij zelf zegt – harde maatregelen. Dit vinden Zwollenaren en horeca-ondernemers van het nieuws.  

”Voor ons als restaurant zijn dit echt zware tijden. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik het niemand aanbeveel om in deze tijd een restaurant op te starten”, aldus Marine Rousset, eigenaar van restaurant Méli Mélo. Het bericht dat ze haar restaurant weer moet sluiten voelt volgens Marine ”als een mokerslag.”

Wat vindt de horeca?

”Net naamsbekendheid opgebouwd, aankomende drie weken vol met reserveringen en dan moeten we iedereen teleurstellen. Gelukkig heb ik een fijn team dat met me meedenkt. We gaan gelijk aan de slag om de lunch afhaal/bezorging weer nieuw leven in te blazen. Dit hebben we ook gedaan tijdens de eerste lockdown en dit werd goed ontvangen. Wij hopen op het beste en dat het maar vier weken gaat duren. Ook hoop ik dat wij hier als horeca zo goed mogelijk door heen gaan komen, zodat iedereen straks zijn/haar gasten weer fijn kan verwelkomen.”

Ook Dogtails en De Gillende Keukenmeiden reageren geschokt via Instagram. ”Oef , we worden nogal geraakt in de horeca”, aldus dogtailszwolle.

Wat vinden jullie?

Wij vroegen vanmiddag op Instagram al naar jullie mening over de aangekondigde maatregelen. Sommige Zwollenaren zijn verontwaardigd, anderen vinden het logisch dat Nederland weer meer op slot gaat.

”Het virus lijkt wel een alcoholistische voetballer. De overheid doet maar wat, trieste bedoening dit”, aldus lynnndg. ”Ik zou eerder contactberoepen beperken dan de horeca sluiten”, vindt emilyjamy. ”Jammer dat het weer nodig is. Ben je iemand verloren, zoals ik. Dan begrijpelijk”, laat jokevdbl weten.

Chris10pr is blij met de maatregelen: ”Goed om door te pakken nu. Hopelijk zijn we zo snel mogelijk van dit virus af.” hannahe88 vindt dat ”er allang strengere maatregelen genomen hadden moeten worden.” Linda.vanrouwendaal vindt het niet zo erg dat de horeca moet sluiten, maar is minder blij met het verbod op amateursport boven de 18 jaar. ”Not cool”, stelt ze.

”Mijn hart gaat uit naar al het hardwerkende personeel in de horeca”, reageert marlieketerwee.

Nieuwe maatregelen

“De maatregelen gaan pijn doen, maar het is de enige manier om het virus te bestrijden”, licht de premier toe. Volgens hem moeten de maatregelen zorgen voor minder sociaal verkeer. Een overzicht:

  • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan weer dicht. Dit geldt ook voor terrassen en coffeeshops. Afhalen mag wel. Hotels blijven open en kunnen hun gasten blijven voorzien van eten;
  • voor alle winkels en horeca komt een verbod op het verkopen van drank na 20.00 uur;
  • na 20.00 uur mag je geen alcohol op straat drinken of bij je hebben;
  • de groepsgrootte voor binnenruimtes waar mensen zitten wordt maximaal 30 mensen. Er is een uitzondering voor kerken, demonstraties en democratische instellingen;
  • voor vriendengroepen en gezelschappen geldt een maximum van vier mensen van verschillende huishoudens – kinderen uitgezonderd – zowel binnen als buiten. Hier zal extra op gehandhaafd worden;
  • thuis mag je nog steeds drie mensen ontvangen. Wat nieuw is, is dat het drie mensen per dag mogen zijn;
  • voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat individueel sporten alleen mag op anderhalve meter afstand. In teamverband mag het met niet meer dan vier personen. Sportkantines, douches en kleedkamers worden gesloten. Wedstrijden zijn niet toegestaan;
  • evenementen worden verboden, er is een uitzondering voor bioscopen, theaters, markten voor levensmiddelen, beurzen, wedstrijden (in de Eredivisie en Eerste Divisie), congressen en betogingen;
  • koopavonden worden afgeschaft, winkels in de detailhandel moeten om 20.00 uur de deuren sluiten. Winkels die levensmiddelen verkopen mogen wel langer openblijven;
  • het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes wordt voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht. Dit geldt ook in het onderwijs.

Deze nieuwe maatregelen gaan in vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur en duren minimaal vier weken. Over twee weken wordt de eerste balans opgemaakt. Mark Rutte laat weten dat getroffen bedrijven bij het kabinet kunnen aankloppen voor steunpakketten.

Reageer

Hoe hebben deze maatregelen gevolgen voor jou? Wil jij reageren op dit nieuws? Laat van je horen door ons een mail te sturen naar [email protected].

Lees ook:

diezerstraat

Aantal coronabesmettingen in Zwolle weer gestegen: dit zijn de laatste cijfers

Geen goed nieuws: nog steeds stijgt het aantal positief geteste Nederlanders, blijkt uit de weekupda...

Coronasneltest in Zwolle, hier kan het en zo snel krijg je uitslag

Nu de wachttijden bij de GGD oplopen, maken steeds meer werkgevers gebruik van coronasneltesten. Wer...
halfstok

Nationale herdenkingsdag: zo staat Zwolle stil bij de coronaslachtoffers

De regering heeft dinsdag 6 oktober 2020 uitgeroepen tot een landelijk moment waarbij we stil staan ...

Ouderenuurtje in Zwolse supermarkten: dit zijn de tijdstippen

Een woord dat je voor 2020 niet kende: ‘kwetsbarenuurtjes’. Deze uurtjes in supermarkten zijn bedoel...

Meer over

Corona Nieuws

adv.