Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolle Pride 2019: dit is het programma

Door Hilke Vos 26 augustus 2019

Een kleurrijk spektakel met een duidelijke boodschap. Van donderdag 29 augustus tot en met zondag 1 september 2019 vindt de allereerste editie van Zwolle Pride plaats in Zwolle. Wij hebben alles wat je moet weten over dit grote feest voor je op een rijtje gezet, van programma tot de route van Pride Parade.

Zwolle Pride 2019

Dit weekend barst het feest los in Zwolle! Zwolle Pride vindt plaats van donderdag 29 augustus tot en met zondag 1 september 2019 en richt zich op de emancipatie en acceptatie van LHBTI’ers. Er worden duizenden bezoekers verwacht om het vierdaagse feest bij te wonen. Een liefdevol en kleurrijk spektakel waar kleine, maar ook grote evenementen georganiseerd zullen worden. Denk aan een programma vol met kunst, cultuur, sport, religie, educatie, voorlichting, dans, theater en (uiteraard!) uitgaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Zwolle Pride 2019

Op verschillende locaties in de stad worden toffe activiteiten georganiseerd. Zo wordt op het Rodetorenplein op de Pride Mainstage een groot feest gevierd en als klap op de vuurpijl vindt er een heuse Pride Parade plaats door de historische binnenstad van Zwolle.

Het programma

Donderdag 29 augustus

 • 13:00 uur – 15:00 uur: Pride Symposium ‘Diversiteit werkt! Werkt diversiteit?’
 • 15:00 uur – 17:00 uur: Pride X Nieuwe Haven (Roze bingo. Let op! Deze bingo is alleen toegankelijk voor de bewoners van woon-, zorg- en dienstencentrum Nieuwe Haven)
 • 19:00 uur – 21:00 uur: (Besloten) Opening Zwolle Pride 2019
 • 21:00 uur – 02:00 uur: Kick-off party Zwolle Pride 2019. Locatie: Muziekcafé Woodies (Spetterende en hysterische bingo)

Vrijdag 30 augustus

 • 10:00 uur – 17:00 uur: Expositie “L038VE”. Locatie: in de Statenzaal
 • 15:00 uur – 17:00 uur: Pride X Het Zonnehuis (Roze bingo. Let op! Deze bingo is alleen toegankelijk voor de bewoners van Het Zonnehuis)
 • 20:00 uur – 01:00 uur: Miss Travestie Overijssel 2019. Locatie: Café Foyé (Wie wordt ‘Queen of the East 2019”?)

Zaterdag 31 augustus

 • 10:00 uur – 17:00 uur: Expositie “L038VE”. Locatie: in de Statenzaal
 • 11:00 uur – 13:00 uur: Lezing homovervolging in de Tweede Wereldoorlog. Locatie: de Statenzaal
 • 11:00 uur – 17:00 uur: Pride markt. Locatie: in De Grote Kerk
 • 12:00 uur – 13:00 uur: Kids voorleesuurtje door Miss Meggie. Locatie: in De Grote Kerk
 • 13.00 uur – 13.30 uur: Pride Walk
 • 14:00 uur – 18:00 uur: Pride Parade door de binnenstad van Zwolle
 • 15:00 uur – 00:00 uur: Pride Mainstage
 • 23:00 uur – 04:00 uur: Official afterparty 18+

Zondag 1 september

 • 10:00 uur – 17:00 uur: Expositie “L038VE”. Locatie: in de Statenzaal
 • 13:00 uur – 17:00 uur: Landelijke transgender Rendez-Vous. Locatie: in de Statenzaal
 • 13:00 uur – 15:00 uur: Urban Bootcamp ”Noppen & Naaldhakken”. Locatie: Het Eiland
 • 15:00 uur – 16:00 uur: Stilettorun in de Diezerstraat
 • 15:00 uur – 20:00 uur: Oud & Proud 40+ Locatie: Café Koos op de Nieuwe Markt (Roze 40+ borrel)
 • 19:00 uur – 20:00 uur: Roze Viering in De Grote Kerk
 • 20:00 uur – 02:00 uur: Closing party (Binnenkort meer info)

Route Pride Parade

Voor het eerst in de geschiedenis van onze Hanzestad zal er een Pride Parade gehouden worden. Leuk om te weten: werkelijk iedereen mag meedoen! Dus haal je fiets tevoorschijn, poets je cabrio nog even op of haal de tractor uit de schuur. Gooi er een enorme hoeveelheid glitters en ballonnen op and you’re good to go!

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Unsplash

De Pride Parade is op zaterdag 31 augustus 2019 te bewonderen van 15:00 uur tot 18:00 uur. De parade komt langs de Wethouder Alferinkweg en gaat via Assendorp richting de Sassenpoort, langs de Wilhelminasingel, het Gasthuisplein, de Oude Vismarkt, de Grote Markt en de Luttekestraat en komt uiteindelijk via Eekwal en de Jufferenwal uit bij het Rodetorenplein.

Pride Walk

Voor de Pride Parade vindt nog de Pride Walk plaats, een demonstratieve optocht om de LHBTI-gemeenschap zichtbaarder te maken. Wil je aansluiten? Dat kan! Zorg dan dat je tussen 13.00 en 13.30 uur aanwezig bent bij de ingang van het Provinciehuis.

zomerkermis-in-zwolle

Verkeersmaatregelen door evenementen in Zwolle: hier kun je niet langs in augustus

De Zomerkermis, de herdenking van de slachtoffers in Oost-Azië en het Stratenfestival brengen veel b...

Parkeren

Kom je met de auto? In en vlakbij de Zwolse binnenstad kun je op veel plekken je auto kwijt. Parkeren kan bijvoorbeeld bij Pas de Deux en de IJsselhallen. Gratis (ja je leest het goed) parkeren kan op het parkeerterrein aan de Luttenbergstraat. Via de Schuurmanstraat, het Kerkbrugje en de Kerkstraat bereik je gemakkelijk het centrum. Meer gratis parkeerplekjes in Zwolle vind je hier.

Pride Mainstage op het Rodetorenplein

Waar de Pride Parade stopt (letterlijk) knalt het feest door op het Rodetorenplein met spetterende optredens. De presentatie wordt gehouden door de bekende draq queen MayDay en de enige echte BurGAYmeester Gina Maria! Daarnaast zijn er optredens van o.a. O’G3NE, KAI, MC Divine, Nicos, Adlicious, Barry Paf en DJ Morris.

Feestje vieren? Het podium is te vinden op het Rodetorenplein waar je van 15:00 uur tot 00:00 uur compleet uit je dak kunt gaan!

Voor jong..

Met de kids naar Zwolle Pride? Doen! Het feest van de liefde is namelijk niet voor niets voor iedereen. Daarom organiseert Zwolle Pride een gezellig voorleesuurtje in de Grote Kerk op de Grote Markt waar Drag Royalty Miss Meggie het roze sprookje ‘Prins Henry’ zal gaan voorlezen aan de allerkleinsten. Een spannend verhaal over een dappere en lieve prins die verliefd is geworden.. maar op wie? Kom op zaterdag 31 augustus om 12:00 uur gezellig met het kleine grut naar het voorleesuurtje in de Grote Kerk op de Grote Markt. Leerzaam en leuk!

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Unsplash

En oud!

Met Zwolle Pride is er voor ieder wat wils! Zo krijgen twee verzorging-en verpleeghuizen een knalroze bingo onder leiding van gezellige oude meezingers met een roze tintje. Met de bingo wil Zwolle Pride de bewoners en het verplegend/verzorgend personeel bewust maken dat ook in verpleeg-en verzorgingshuizen roze ouderen wonen die – net als ieder ander – ook mogen genieten van een diverse samenleving!

De roze bingo’s zullen plaatsvinden op donderdag 29 augustus bij woon-, zorg- en dienstencentrum Nieuwe Haven en op vrijdag 30 augustus bij Het Zonnehuis in Zwolle.

Urban Bootcamp ‘Noppen & Naaldhakken’

De allereerste Urban Bootcamp van Nederland zal gegeven worden tijdens Zwolle Pride. Het is de meest diverse bootcamp die – onder leiding van instructeurs uit Zwolle en Olympisch Kampioenen “Handtaswerpen” 1959 Drag Royalty’s Strangeé & Carrera St.Claire – speciaal bedoeld is voor iedereen die zichzelf in het zweet wil werken, maar ondertussen ook nieuwe contacten wilt leggen. Urban Bootcamp ‘Noppen & Naaldhakken’ vindt plaats op zondag 1 september van 13:00 uur tot 15:00 uur bij winkelcentrum Het Eiland. Iedereen van vijftien jaar en ouder kan en mag meedoen. Aanmelden? Leuk! Inschrijven kan vanaf 12:30 bij Perry Sport.

Tekst gaat verder onder de foto

rollerdiscohedon
Foto: Hedon Zwolle

Het feest afsluiten met.. een feest!

Voor iedereen die niet stuk te krijgen is kun je door tot in de vroege uurtjes tijdens de Official Afterparty 18+ van Zwolle Pride. Er zullen optredens zijn van Jody Bernal, MayDay, Kay, MC Divine, Barry Paf en Nicos! De Official Afterparty van Zwolle Pride vindt plaats op zaterdag 31 augustus en begint om 23:30 uur. Kaartje kopen? Een ticket kost €17,50 en zijn te bestellen op deze website.

Meer lezen op indebuurt?

Verkeersmaatregelen Pride Parade in Zwolle: hier moet je rekening mee houden

Een kleurrijk spektakel: op zaterdag 31 augustus wordt de Pride Parade in Zwolle gehouden. Op de rou...
pride meisje

Anne wil zichtbaar zijn tijdens Zwolle Pride: ‘Mijn geaardheid voelt soms als een geheim dat ik meedraag’

Een kleurrijk spektakel met een duidelijke boodschap: volgende week staat onze stad in het teken van...

adv.