Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vergane glorie: 5 x (populaire) oude zaken in Zwolle

Door Hilke Vos 13 september 2020

In Zwolle is het iedere maand wel raak: de opening van een handvol nieuwe winkels. Toch moeten we het verleden niet vergeten, dus we zetten een aantal Zwolse winkels van vroeger op ’n rijtje. Nostalgie!

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Bakkerij de Haer

bakker
Hier zat eerder nog de ambachtelijke bakker. Foto | Google Streetview

Alweer zestien jaar geleden ging de Zwolse bakkerij De Haer aan de Sassenstraat failliet, die op dat moment zo’n 163 jaar bestond. Zwollenaar Joan van Katwijk werkte in de zaak, net na de overname door de familie Hulleman in de jaren tachtig. “Meneer en mevrouw de Haer kwamen elke week controleren of we alles wel goed deden en of er goed voor de meisjes gezorgd werd. Bij mevrouw de Haer kreeg je ’s middags nog warm eten – bij haar in de keuken. Volgens mij bestond de bakkerij toen al meer dan honderd jaar. Van heinde en ver kwamen de klanten. Het is echt jammer dat de winkel weg is.”

Helaas hebben wij geen fotomateriaal van bakkerij De Haer kunnen vinden. Mocht jij nog een kiekje hebben van deze nostalgische zaak, laat het ons weten, onze dank is groot.

Big One Music

Musicmaker (Musicmaker Redactie) heeft ons getrakteerd op Roland battery-powered amps! Dit naar aanleiding van het…

Posted by Canadian Sunset on Thursday, 25 November 2010

Stukje terug in de tijd: instrumentenwinkel Big One Music opende in 1981 de deuren aan de Jufferenwal. Wilfred Sluiter nam de zaak vijftien jaar later over van de initiatiefnemer Jos Gaarenstroom. Later verhuisde de winkel – die met een uitgebreide collectie instrumenten en de hermetisch geluiddichte speelkamers een begrip was in de Zwolse popmuziek – naar respectievelijk de Rieteweg en de Thorbeckegracht 28. Inmiddels is de zaak al een aantal jaar gesloten, een gemis in onze Hanzestad!

Bron: De Stentor

Radio Centrum Bosscha

radio-centrum-bosscha
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Nu vind je aan de Diezerstraat 61 een juwelier, maar vroeger zat hier Radio Centrum Bosscha. Oudere Zwollenaren zullen zich deze winkel goed herinneren, als je aan het begin van de jaren zestig een televisie kreeg is de kans groot dat ‘ie hier was gekocht. Zoals je kunt zien op de foto verkocht Bosscha een heel scala aan merken, waaronder Akai, Blaupunkt en B&O.

Waanders

waanders-zwolle-1956
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Boekhandel Waanders, hier in 1956. Aan het begin van de 21e eeuw verhuisde deze boekhandel naar Het Eiland, om in 2013 weer de dozen in te pakken en te vertrekken naar de Broerenkerk. Dit omdat het pand aan Het Eiland niet voldoende ruimte had voor uitbreiding.

Mensen kwamen niet meer puur voor een boek naar de stad, het moest een beleving worden, aldus Wim Waanders. Waanders in de Broeren heeft daarom niet alleen boeken, maar ook een podium en een plek voor koffie. Én sinds twee jaar een nieuwe eigenaar:

waanders

Waanders in de Broeren heeft een nieuwe eigenaar

Say what? Ja echt, per 11 augustus is Boekhandel Van der Velde de nieuwe eigenaar van boekwinkel Waa...

Spieker Jansen

willem-van-lohuizen
Willem van Lohuizen | Aangeleverde foto

“Het was heel anders dan nu: alles ging met de hand, niets met de computer. Je had alles in je hoofd.” Willem van Lohuizen werkte 44 jaar bij IJzerhandel Jansen in Zwolle, ook wel bekend als ‘Spieker Jansen’. De winkel van C.W. Jansen begon in 1843 met de verkoop van ijzerwaren. 150 jaar later, in 1993, kreeg de zaak het predicaat Hofleverancier. In hetzelfde jaar verhuisde Spieker Jansen van de Wolweverstraat naar de Marslanden. Enkele jaren later werd de zaak, nog steeds in handen van de familie Jansen, verkocht aan de Mastermate Groep. Lees hier ons interview met Willem van Lohuizen:

willem-van-lohuizen

Willem van Lohuizen: ‘Bij Spieker Jansen ging alles met de hand, niets met de computer’

"Het was heel anders dan nu: alles ging met de hand, niets met de computer. Je had alles in je hoofd...

What else?

Nog meer winkels die vroeger een begrip waren in onze Hanzestad? Trek dan aan onze mouw (niet letterlijk, graag) of laat hieronder een reactie achter.

moyo-winkel-nieuw-zwolle

Zwolse Soraya opent lifestylewinkel in hartje Zwolle: ‘Het fijne uit Afrika wil ik hier overbrengen aan mijn klanten’

Er zit meer achter de deur van deze nieuwe winkel aan de Nieuwe Markt in Zwolle. Naast dat de eigena...

Zwolle heeft 9 van de 10 meest populaire straatnamen: dit zijn ze

Overgebleven voedsel afhalen: deze Zwolse bedrijven zijn aangesloten bij Too Good To Go

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.