Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Zwolle: koningin Beatrix op bezoek

Door Maaike van der Ploeg 19 mei 2019

Throwback naar het bezoek van koningin Beatrix aan Zwolle! Wist jij dat onze voormalige koningin Zwolle meerdere keren heeft bezocht? Wij doken het archief in voor een aantal kiekjes van dit koninklijke bezoek.

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Kleine prinsesjes smullen van taart

beatrix in zwolle
Foto | ANP

De koninklijke familie is net zo gek op de Zwolse lekkernijen als wij! In 1949 maakt Banketbakkerij Lindeboom (de patisserie en chocolaterie aan de Kerkstraat) een gigantische taart voor Koningin Juliana en Prins Bernard. Als het koninklijk paar op 11 oktober onze stad bezoekt, wordt in het stadhuis de taart aangeboden. De taart, een miniatuur van Zwolle, viel zeker in de smaak! De volgende dag smullen de prinsesjes van de taart op paleis Soestdijk, waar deze foto is gemaakt.

Zwaaien maar!

koningin beatrix zwolle
Foto | Historisch centrum Overijssel

Kleine prinsesjes worden groot! Op 5 mei 1962 brengt prinses Beatrix een bezoek aan Zwolle ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Je ziet de koninklijke familie hier voor het oude Provinciehuis aan de Diezerstraat. Prinses Beatrix staat naast koningin Juliana, helemaal rechts.

Chaos bij het Provinciehuis

beatrix in zwolle
Foto | Historisch Centrum Overijssel

9 september 1965: Prinses Beatrix en haar verloofde Claus van Amsberg bezoeken Zwolle. Hier zie je het paar in het Provinciehuis, met links de Zwolse burgemeester J.A.F Roelen. Dit bezoek verliep niet helemaal zonder problemen. In Zwolle werden Beatrix en Claus zo enthousiast begroet door de Zwollenaren dat de hofauto een uur lang klem zat tussen het publiek.

Blijheid tijdens 750 jaar Zwolle

beatrix in zwolle
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Gelukkig was prinses Beatrix onze stad door dit akkefietje niet zat! Op deze foto zie je koningin Beatrix breed lachend bij het planten van de eerste boom van het Spoolderbos. Op 26 mei 1980 bestond Zwolle 750 jaar, time flies!

Aankomst op het station

koningin beatrix zwolle
Foto | Jan Drost

Hier zie je nog even hoe Koningin Beatrix en Prins Claus aankomen op het station van Zwolle. Grappig om te zien hoe anders de treinen er toen uitzagen!

In het Odeon

koningin beatrix zwolle
Foto | Gemeentelijke Fotodienst
Op 8 december 1989 was het feest! Schouwburg Odeon bestond 150 jaar en dat werd gevierd. Koningin Beatrix was eregaste tijdens dit bijzondere evenement.
Nog meer foto’s zien van koninklijk bezoek?
beatrix-1980

Toen in Zwolle: Koninklijk bezoek

Het is bijna Koningsdag, dus voor Toen in Zwolle hebben we deze keer Koninklijk bezoek! Uit de archi...
Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.