Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Zwolle: dit gebeurde er aan de Thorbeckegracht

Door Redactie indebuurt 6 september 2020

Heerlijk van het zonnetje genieten met je vrienden op een bootje. Daar is de Thorbeckegracht ideaal voor. Maar daar diende de gracht eind negentiende eeuw niet voor. Wij zochten uit wat er vroeger gebeurde aan de bekende Zwolse gracht. 

De Thorbeckegracht kreeg zijn naam door de in Zwolle geboren politicus Johan Rudolf Thorbecke, Leids Hoogleraar en ontwerper van de grondwet in 1814. Maar de vroegere naam voor de Thorbeckegracht kwam van de Zwollenaar Jan Willem Schuttevaer. En Jan Willem Schuttevaer was de voorvechter voor de belangen van de binnenscheepvaart.

Hij werd vooral bekend door het leggen van een ketting in de rivier om de belangen van de kleine binnenschippers te bevorderen. De Koninklijke Nederlandse Vereniging van binnenscheepvaart is nog altijd naar hem vernoemd.

Losplaats

De Thorbeckegracht is twee eeuwen lang een toonbeeld geweest van levendigheid. Aan de kade voor de huizen werd altijd druk gelost en geladen door verschillende pakhuizen. Voorbeelden hiervan waren de graanpakhuizen van Bergia en de zeepziederij “De Fenix”. Op het Nijkerckenbolwerk was de IJzergieterij van Wispelweij. De IJzergieterij van Schaepman en Helmich, bekend als Salandia, kwam in 1854 op het Kraenbolwerk. Aan de zijde van de Buitendiezerpoort kwam een suikerraffinaderij. De ruwe suiker kwam uit Oost- en West-Indië. Er waren tabakskerverijen en koffiebranderijen.

Europa Nostra prijs

Maar in de tweede helft van de 20ste eeuw was de Thorbeckegracht als losplaats steeds minder interessant. De sanering van de jaren zestig zorgde voor de uiteindelijke sloop van de oude pakhuizen. Een voordeel was dat de oude stadsmuur weer tevoorschijn kwam en in de jaren zeventig grondig werd gerestaureerd. Waarvoor de stad Zwolle de Europa Nostra prijs ontving.

Aan de Thorbeckegracht liggen tot aan de dag van vandaag nog vele monumentale schepen die nu als woonschepen zijn ingericht.

Lees ook:

blitz metamorfose

Blogger Elise Joanne kreeg een metamorfose bij De Blitz en dit is het resultaat

Van een frisse, nieuwe look worden we allemaal blij! Blogger Elise Joanne liet haar lange lokken zil...
H&M

Op deze datum sluit het grote pand van H&M Zwolle definitief de deuren

Huilen! De H&M (Hennes & Mauritz) aan de Diezerstraat sluit één vestiging, zo meldt de Stentor. Woor...
brasserie Buitensoos Zwolle

Nieuw in Zwolle: brasserie nét buiten het centrum met groot terras en (straks) uniek uitzicht

Zwolle is weer een hotspot rijker! De Nieuwe Buitensociëteit kennen de meeste Zwollenaren als de ple...
nieuwe appartementen

Bouwvergunning aanvragen in Zwolle: dit moet je doen en zoveel kost het

Jouw stekkie is nodig toe aan een make-over. Een likje verf of wat veranderingen aan het interieur z...

Meer over

Toen in Zwolle

adv.