Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Zwolle: dé seksshop in De Thomas a Kempisstraat

Door Robin Van Rossum 22 november 2020

Je kan het je misschien niet meer voorstellen, maar op de kruising van de Thomas a Kempisstraat en de Schoolstraat in Zwolle zat decennialang een seksshop. Heel anders dan de dameskledingzaak die je daar nu aantreft. 

Op de kruising van de Thomas a Kempisstraat en de Schoolstraat zat vroeger in het hoekpand een seksshop. In ieder geval al in 1973, want zo oud is de bovenstaande foto, maar vermoedelijk was-ie er al eind jaren ’60. Wat volgde was een lange seksshopgeschiedenis in de Thomas a Kempisstraat, want pas rond 2007 verdween de laatste seksshop (genaamd Pretty Shop) die in dat pand gevestigd was.

Opkomst van het internet

De toenmalige eigenaar van Pretty Shop begon naar eigen zeggen al in 1968 met seksshops in Zwolle. Zo deed hij zaken aan de Assendorperstraat, de Sassenstraat en de Papendwarsstraat. Bijna vijftig jaar later  kwam er een einde aan die ‘seksshopgeneratie’, in ieder geval in de Thomas a Kempisstraat. Op last van de gemeente moest de seksshop sluiten. De verhuurder van het pand zou niet beschikken over de benodigde exploitatievergunning. Volgens de eigenaar had de seksshop sowieso al weinig toekomst. “Alles is te bestellen via het internet en kijk maar wat er allemaal in de kranten wordt aangeboden”, zei hij destijds in een interview met De Stentor. “De nieuwe generatie heeft geen seksshops meer nodig.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Thomas a Kempisstraat 2020
Thomas a Kempisstraat 2020. Foto: Google Maps.

Anno 2020 is de dameskledingzaak Signora in het pand gevestigd. Het pand heeft, net als de Schoolstraat trouwens, een flinke opknapbeurt gehad. Overblijfselen van een seksshop zie je niet meer. Wel zijn de karakteristieke vierkantje raampjes aan de bovenkant van het pand nog goed te herkennen. Net als de grijze stenen aan de voorgevel.

Meer Toen in Zwolle:

Toen in Zwolle: Van lugubere gevangenis tot luxe hotel

We kennen natuurlijk allemaal Librije’s Hotel in Zwolle, maar wist je dat vroeger het Provinciaal Tu...

Toen in Zwolle: landelijke intocht van Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas in Zwolle gaat dit jaar niet door. Daarom blikken wij terug naar het jaar...

Toen in Zwolle: genieten van ons prachtige station

Kijken naar ons mooie stationnetje, wie vindt het nou niet leuk? Het hele gebied rondom station Zwol...

adv.