Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fotoserie: de IJsselbrug door de jaren heen

Door Hilke Vos 1 december 2019

Zowel in Kampen als in Deventer werden al in de Middeleeuwen bruggen gebouwd. Zwolle moest daarentegen nog heel wat eeuwen wachten: pas in 1930 werd de IJsselbrug geopend. Hieronder een aantal mooie beelden van de brug door de jaren heen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Oversteek Katerveer

Tot het moment dat de brug werd geopend was iedereen genoodzaakt om de IJssel over te steken met een veerpont, het ‘Katerveer’. Op de foto zie je twee mannen die middels stalen kabels de veerpont voorttrekken. Kun je je niet meer voorstellen, toch?

katerveerzwolle
Gezicht vanaf de IJssel op het Katerveer in 1912 | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Vele pogingen

 

openingijsselbrug1930zwolle
Opening door de burgemeester op 15 januari 1930 met o.a. de overgebleven mannen van de belangengroep | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Er waren al heel wat pogingen gedaan om een vaste oeververbinding te krijgen, maar alle zonder succes. Er werd zelfs in 1905 een oproep gedaan in de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant voor een belangengroep, die zich in zou zetten voor de totstandkoming van een vaste oeververbinding. En die kwam er: ‘Commissie ter overbrugging van de IJssel nabij het Katerveer’. Omdat er een aantal invloedrijke mannen deel uitmaakte van deze belangengroep, dachten veel mensen dat de brugbouw snel van start zou gaan. Maar niks was minder waar. Ze moesten nog 25 jaar strijden voor deze overbrugging. Toen eenmaal de brug op 15 januari 1930 geopend werd, waren nog slechts zeven personen van de belangengroep in leven. 🙁

Opening van de brug

Afbeelding: Beeldbank HCO.

Opening van de IJsselbrug op 15 januari 1930. Onder de aanwezigen o.a. oud-minister H. van de Vegte, mr. A.E. baron van Voorst tot Voorst, commissaris der Koningin in Overijssel, de burgemeester van Zwolle I.A. van Roijen, burgemeester van Zwollerkerspel U.P. Cavalje en burgemeesters van verschillende andere plaatsen. Het gezelschap wandelt als eerste over de brug.

De verwoesting

De strijd om de IJsselbrug heeft langer geduurd dan dat de originele brug heeft gestaan. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 werd het hoofdgedeelte van de IJsselbrug door het Nederlandse leger opgeblazen. Dit was om de opmars van de Duitsers af te remmen. Het heeft drie jaar geduurd om de brug weer te herstellen, om vervolgens in 1945 voor de tweede keer te worden opgeblazen. Dit keer bliezen de Duitsers de brug op. Zij wilden de geallieerde troepen tegenhouden om verder op te rukken.

verwoestingijsselbrug1940zwolle
(Oude) IJsselbrug na verwoesting in mei 1940 | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Tweede heropening

Op 4 oktober 1947 was er weer een heropening van de herstelde brug (de brug zoals we hem nu kennen). Bekijk de beelden hieronder.

Bron: MijnStadMijnDorp & Wikipedia

Zwolse Mysteries: wat betekent eigenlijk ‘Lutteke’ in Luttekestraat?

Zwolle heeft best veel bijzondere straatnamen waar leuke verhalen achter schuilen, zoals de Luttekes...
sofa

8 x nieuwe huizen op Funda waar je eigenlijk zó in kunt

Mooie huizen in Zwolle? Echt wel, kijk maar eens wat voor leuks er te koop staat in de stad op dit m...

Zwolse Mirjam (22) maakt unieke bruidsjurken: ‘De grote prinsessenjurk is mijn favoriet!’

Stel, je bent verloofd en gaat trouwen met de liefde van je leven. Daar hoort natuurlijk de allermoo...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Zwolle

adv.