Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Zwolle: 5 x opvallende muurreclames van vroeger

Door Hilke Vos 30 maart 2020

De geschilderde zijgevel van het oude Hotel Wijnberg wel eens gespot? Zijn zat plekken in Zwolle met muurschilderingen en winkelopschriften die vroeger door Zwolse middenstanders werden aangebracht om de aandacht op hun zaak te vestigingen. We hebben vijf van die ‘muurreclames’ voor je op een rijtje gezet.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Smederij Reijer van Beek

rederij
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Wel eens gehoord van smederij Reijer van Beek? De zaak zat aan het Diezerplein 36 (nu Holtland Makelaardij), naast de Rijwielhandel. De nu zwarte stalen balk boven de etalage laat vaag nog de overschilderde letters ‘rijwielhandel’ zien, plus de drie rozetten daartussenin. In het staal is in reliëf ‘nr. 22’ te zien, net links van de linker rozet. Vermoedelijk is dit een technische aanduiding voor de balk (maatvoering of staalsoort).

Bron: Historische Muurreclames Zwolle

Hollandsche Vleeschhouwerij

slager
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Ook de Hollandsche Vleeschhouwerij is voorzien van een vaag winkelopschrift. In de zwarte balk zijn de letters zichtbaar bij strijklicht.

Hotel Wijnberg

wijnberg
Foto | Historische Muurreclames Zwolle

Wijnberg werd gerund door de ouders van Selma Wijnberg, de enige Nederlandse gevangene van vernietigingskamp Sobibor die daaruit wist te ontsnappen. Later wilde men van het hotel een Joods museum maken, maar dat plan is niet doorgegaan. Historische Muurreclames Zwolle heeft de op de zijgevel geschilderde tekst gearchiveerd en een paar muurdelen daarvan veilig gesteld. Bekijk hier alle foto’s.

Likeurstokerij Smit en Co

smit_en_co_2
Foto | Historische Muurreclames Zwolle

Likeurstokerij Smit en Co zat vroeger aan de van Ittersumstraat 47 (hoek Enkstraat) in Assendorp. Goed kijken: aan de zijkant van het pand zie je vaag het woord ‘Likeurstokerij’ op de muur staan. Verder weten we weinig over deze zaak, dus wie praat ons bij?

Muurreclame Papenstraat

tekst
Foto | Historische Muurreclames Zwolle

Tientallen jaren was er aan het begin van de Papenstraat (hoek Grote Kerkplein) een zwarte, lege lijst in de gevel verwerkt. De eigenaar van het pand vroeg Historische Muurreclames Zwolle, op basis van een oude ansichtkaart uit het Historisch Archief Overijssel, daar weer een oude tekst in te schilderen. Na ruim 150 uur voorzichtig krabben zijn er maar liefst vijf tekstlagen blootgelegd. Net een toverbal, aldus de organisatie.

Nog meer muurschilderingen in Zwolle die je wilt laten ontcijferen? Laat het ons weten, vullen wij deze lijst aan.

Toen in Zwolle: 5 x middelbare scholen in Zwolle

Zwolle is rijk aan middelbare scholen, veel al aardig op leeftijd. Deze keer in de rubriek 'Toen in ...
koningin beatrix zwolle

Toen in Zwolle: koningin Beatrix op bezoek

Throwback naar het bezoek van koningin Beatrix aan Zwolle! Wist jij dat onze voormalige koningin Zwo...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Zwolle

adv.