Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie: 5 x deze items had elke Zwollenaar vroeger wel in huis

Door Carin Van der Meij 5 april 2020

Een koffiemolen, een telefoon met draaischijf: gaat er een belletje rinkelen? Het zijn allebei voorwerpen die vroeger in elk Zwolse huishouden te vinden waren. Er zijn nog veel meer spullen die Zwollenaren vroeger hadden, maar nu nergens meer te vinden zijn. Ga er even voor zitten, want wij nemen je mee in huizen van toen.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Vierkante beeldbuis

beeldbuis
Foto | ANP

Een televisie anno 2020 is groot en erg dun. In de Zwolse woonkamers ging dat er tientallen jaren terug iets minder subtiel aan toe. Om het formaat van een beeldbuis – groot en vooral heel vierkant – kon je niet omheen. Overigens wilde je dat ook niet, want een avondje voor de buis was één van de weinige bronnen van vermaak. Je had het helemaal goed voor elkaar als er ook nog een ingebouwde videorecorder in zat, dan kon je bijvoorbeeld ‘Spel Zonder Grenzen’ opnemen als je een afspraak had. Handig!

Platenspeler

platenspeler
Foto | ANP ROBIN UTRECHT

Toegegeven, er zijn Zwollenaren die nog een platenspeler in huis hebben. Maar vaak toch ter decoratie, lekker vintage. Wilde je in de jaren ’60, ’70 muziek luisteren? Dan was een platenspeler the way to go. De muziek van The Beatles, Bob Dylan maar ook van Herman Brood galmde door de Zwolse woonkamers.

Door de introductie van de cd – veertig jaar geleden – werd de platenspeler vervangen voor een cd-speler. Overigens behoort die ook alweer tot een uitstervend ras, want veel Zwollenaren luisteren nu muziek via online streamingsdiensten.

Huistelefoon

telefoon oud
Foto | ANP

Voor de mobiele telefoon hadden bijna alle Zwollenaren een huistelefoon. Die werkte net zo goed als de nieuwste mobieltjes, maar hadden één voor de hand liggend nadeel: je kon ze natuurlijk alleen maar thuis gebruiken. Het feit dat je broer of zusje via de andere huistelefoon stiekem je gesprekken kon afluisteren, was ook zeker een nadeel.

De huistelefoon kwam in allerlei soorten en maten: eentje met een draaischijf, een druktoets en veel later zelfs een draadloze telefoon. En herinner je nog de telefoongids? Good old times

Koffiemolen

koffiemolen
Foto | ANP

De ouderwetse koffiemolen van Douwe Egberts heeft in veel keukens in Zwolle gehangen. De molen vulde je met koffiebonen en door aan de hendel te draaien, werden de bonen gemalen. De heerlijke koffiegeur verspreidde zich al snel door het hele huis. Met de komst van koffieapparaten zijn dit soort molens overbodig geworden en dus ook bijna nergens meer te vinden in Zwolse huishoudens.

Inktpotjes

afbeelding_3
Foto | Collectie Historisch Centrum Overijssel

Bijzonder kiekje uit 1954 van de Sint-Michaëlsschool (voorheen Sint-Jozefschool) aan het A-plein 7. Opvallend detail: de inktpotjes op tafel. Die werden uiteraard op school gebruikt, maar je kon ze daarnaast ook terugvinden in veel huishoudens. Nu zet je dat boodschappenlijstje binnen enkele seconden in je telefoon.

Lees ook:

station-zwolle-1902

Oh, de nostalgie! Een ode aan station Zwolle in 6 foto’s van vroeger

Oh, wat gaat station Zwolle straks mooi worden. Toch denken we nog regelmatig met weemoed terug aan ...
hotel

Oh, nostalgie! 6 x heerlijke foto’s van de jaren zeventig in Zwolle

Oh de jaren zeventig! Toen het Nederlands elftal twee keer de WK-finales bereikte en popgroep ABBA g...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Zwolle

adv.