Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hotel Wientjes bestaat negentig jaar, zo zag het er vroeger uit

Aangeboden door Bilderberg Grand Hotel Wientjes 17 november 2019

Het is feest, want Bilderberg Grand Hotel Wientjes bestaat deze maand 90 jaar! Het hotel is al jaren een begrip in Zwolle. Tijd om terug te blikken: hoe is hotel uitgegroeid tot het sfeervolle hotel zoals we het nu kennen? 

Hoe het begon

Het is 1928. De statige burgemeesterswoning aan de Stationsstraat in Zwolle staat te koop. Frans Th. Wientjes senior, op dat moment al eigenaar van Hotel Meiberg in Zwolle, ziet zijn kans en koopt de woning om het uit te breiden tot hotel. Grand Hotel Wientjes is geboren. In de jaren die volgen groeit het destijds enige hotel in de stad uit tot een begrip in Zwolle. Bijna dertig jaar later neemt zijn zoon, Frans J.M. Wientjes, het stokje over. 

Drie generaties Wientjes | Foto Bilderberg Grand Hotel Wientjes

”Het is de groep waarmee je het doet”, vertelt Frans Junior, de laatste hoteldirecteur van Wientjes. ”Alleen hadden we het niet kunnen doen. We hebben er met zijn allen een mooi hotel van kunnen maken. Dat is ook wel de drijfveer van hier: ‘Met elkaar.’ Sommige mensen van mijn team werken er nog steeds, zoals Ebo en Ineke. Zulke werknemers zijn bijzonder waardevol!”

Familie

Ebo Vos werkt al sinds zijn zeventiende bij Hotel Wientjes en heeft veel meegemaakt bij het hotel. Soms was het zelfs spannend of het hotel kon blijven bestaan. ”Op zo’n moment ging elke werknemer van het hotel keihard werken om er voor te zorgen dat de zaak draaiende bleef. Hier kwam echt het familiegevoel naar boven en pas dan merkte je hoe sterk het team eigenlijk was.” Dat het team en de werkcultuur bij Wientjes goed is, zie je nog steeds terug. Zo werkt collega Ineke Renema inmiddels ook al 32 jaar bij het hotel. 

”Het is een familie waarvoor je aan het werk bent en dat geeft een heel prettig gevoel, omdat je weet voor wie je het doet”, vertelt Ineke.

Persoonlijk

Ineke werd vanaf het eerste moment verwelkomt door de ‘familie’, zoals Ineke de familie Wientjes noemt. ”Toen ik begon bij Wientjes, woonde de familie nog in het hotel. Ik maakte al gelijk kennis met de moeder van Frans junior, die gezellig aan een glas wijn in haar woonkamer zat. Dat was zo persoonlijk.”

Hotel Wientjes in de jaren 60/70 | Foto Bilderberg Grand Hotel Wientjes

De ouders van Frans junior verhuisden vrij snel naar een boerderij in de buurt. Frans junior heeft met zijn eigen vrouw en kinderen nooit in het hotel gewoond, maar ondanks dat bleef het familiegevoel in het hotel bestaan. ”Ze behandelden me als familie. Frans junior’s gezin kwam ook vaak eten op kantoor. Dan zeiden ze: ‘eet even mee’. Dat maakte het heel bijzonder.”

Levenswerk

In 1993 was het zover en verkocht Frans Junior het hotel aan Bilderberg. ”Het voelde voor mij als een verkoop van het ouderlijk huis, niet van het hotel. Mijn opa bouwde een oude burgemeesterswoning om tot hotel, waarna mijn vader een extra vleugel aanlegde om het hotel uit te breiden. Het is toch het levenswerk van mijn familie. Om deze reden vond ik het ook belangrijk dat het hotel werd verkocht aan een hotelketen die bereid was om het familiegevoel te waarborgen.”

Uniek

Zwollenaar en fotograaf Jan Drost heeft goed kunnen observeren hoe het er ondanks alle veranderingen bij Grand Hotel Wientjes aan toe ging.”Van de veranderingen heb ik als gast niet veel gemerkt. Het hotel staat gewoon goed bekend in Zwolle. Als iemand de naam ‘Wientjes’ laat vallen, weet iedereen gelijk dat het over het hotel gaat.”

Terugblik: de receptie van het hotel | Foto Bilderberg Grand Hotel Wientjes

Wel is de drempel om het hotel binnen te lopen minder hoog geworden dan dat hij vroeger was. ”Vroeger stond het hotel echt bekend als een luxe en chique hotel, waar voornamelijk belangrijke mensen kwamen. Nu is dat laagdrempeliger. De combinatie van de chique uitstraling van het hotel en het gastvrije gevoel wat je krijgt als je binnenloopt, is wat Grand Hotel Wientjes uniek maakt.”

Dineraanbieding

Speciaal voor het negentig jarig bestaan van Wientjes is er een speciale dineraanbieding. Voor negentig euro kun je met twee personen genieten van een uitgebreid dinerarrangement. Lees hieronder meer over deze feestelijke aanbieding.

90 jaar Wientjes dineraanbieding

Bilderberg Grand Hotel Wientjes bestaat negentig jaar. Daarom hebben ze een toepasselijke dineraanbi...

Meer over Bilderberg Grand Hotel Wientjes ontdekken?

Bilderberg Grand Hotel Wientjes hotels

Op aanvraag

Stationsweg 7, Zwolle

Bekijk meer:hotels

adv.