Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier in Zwolle haalde je vroeger nog je kroketje

Door Hilke Vos 14 november 2019

Ach, de snackbar waar je vroeger je patatje oorlog haalde, of waar je vader of zelfs (overgroot)opa zo nu en dan graag een balletje gehakt at. Kijk mee naar de snackbars die we vroeger in Zwolle hadden, maar inmiddels (op een enkeling na!) verdwenen zijn.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Cafetaria Douwe van Akker

akkerr
Foto | Jan van de Wetering

Een flink stukje terug in de tijd: op zaterdag 30 juni 1956 opende aan de Diezerpoortenplas (nummer 3 en 5) de ijssalon van Douwe van Akker de deuren. Je kon er (uiteraard) terecht voor ijs in alle geuren en kleuren en smaken, maar er waren ook patatjes, kroketten en gehaktballen verkrijgbaar. Ook was de cafetaria een ontmoetingsplek voor de Zwolse jeugd, waar romances ontstonden en afspraakjes werden gemaakt. In 1972 werd de zaak opgeheven. Grappig om te weten: in het linker deel van het pand (Diezerpoortenplas 3) huisvest sinds 2004 het Thaise restaurant BaiYok.

Bron: Zwolse Historische Vereniging

Cafetaria Kaya

kaya
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Op nummertje 34 aan de Assendorperstraat opende Hüseyin in 1977 de roemruchte cafetaria Kaya. Na tien jaar ploeteren verkocht hij de zaak en opende enkele weken later (in 1987) Oriëntal restaurant Kaya. Omdat de zaak niet optimaal liep, werd de boel omgebouwd tot café. Dat was wel een succes en daarom kocht Hüseyin op een gegeven moment het huis van de buren, om daarin toch weer een cafetaria te vestigen. Twee jaar geleden – na veertig (!) jaar ondernemen aan de Assendorperstraat – zijn Hüseyin en Dini (zijn vrouw die later mede-eigenaar werd) gestopt met de zaak.

Bron: de Assendorper (krant)

Snackbar Norp

snackcorner-norp
Foto | Snackcorner Norp

Banketbakker Norp sr. opende op de hoek van de Van Roijensingel en de Van Karnebeekstraat een banketbakkerij, plus later ook een snackbar (en een tearoom). Vooral door de ligging – vlakbij ziekenhuis De Weezenlanden – liepen de zaken goed. Nadat Norp overleed, naam zijn zoon Anton de boel over. Eind jaren zestig werd alles gesloten, behalve de snackcorner. En die bestaat nog steeds: snackcorner Norp is zelfs een begrip in Zwolle.

Snackbar Kolk

kolk
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Wéér zo’n ‘gouwe ouwe’ (die inmiddels gesloten is trouwens): snackbar Kolk aan de Assendorperstraat (naast de Bondsspaarbank, zie foto). Sinds 1956 een begrip in Zwolle en omstreken. Vooral de huisgemaakte frikandel is al jaren favoriet!

Domino

Dé plek waar je raspatat kon halen en vooral een begrip in hartje Zwolle: cafetaria Domino. Na het overlijden van zowel vader als moeder Bijkerk een paar jaar geleden werd de cafetaria gesloten. Heel gaaf: de vier zoons hebben in 2015 met carnaval traditiegetrouw nog één keer de deuren geopend. En met enorm succes: honderden, zo niet duizenden bezoekers zijn langs geweest (zie filmpje).

Snackcorner Hollandia

hollandia
Foto | Facebook Snackcorner Hollandia

Een begrip in Zwolle dat nog steeds bestaat: Snackcorner Hollandia aan de Zwolse Diezerstraat. Het familiebedrijf bestaat ruim vijftig jaar nu; grote kans dus dat je opa hier vroeger al een kroketje verorberde.

Cafetaria Daisy Snack

knipsel

Ook een veelgenoemde hotspot waar Zwollenaren graag kwamen voor een lekkere hap: Daisy Snack aan de Rijnlaan in de Aa-landen. Heel heftig: eind 2009 werd de snackbar overvallen, om precies te zijn op 30 december. Bijna een jaar na dato stonden de twee Zwollenaren die van de overval verdacht werden terecht. Inmiddels is de zaak gesloten, helaas.

What else?

Er zijn natúúrlijk nog veel meer snackbars in Zwolle die al jaren bestaan of inmiddels verdwenen zijn uit het straatbeeld. Over snackbar Leben kunnen we helaas geen info vinden, wie helpt ons? Laat hieronder een reactie achter of stuur ons een berichtje.

spar supermarkt

Op deze datum gaat de nieuwe SPAR achter het station open

Leegstand in die ruimte aan het Lübeckplein waar in het verleden de ingang van het station was? Niet...
Knipsel kruispunt

Op deze black spots in Zwolle gebeuren de meeste ongelukken

Op sommige locaties in Zwolle kun je maar beter goed oppassen. RTL Nieuws heeft de locaties in beeld...
strand

Zwolse Peter en Lies schelen 24 jaar: ‘Wij kunnen niet zonder elkaar’

Hét showbizznieuws van de afgelopen dagen: Bridget Maasland (45) en André Hazes (25) hebben het geze...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Zwolle

adv.