Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weet je nog? Deze bekende films en series zijn opgenomen in Zwolle

Door Hilke Vos 26 april 2020

Het is meivakantie (als je mazzel hebt), dus eindelijk tijd om naar een filmpje te kijken. Er zijn er trouwens best wat opgenomen in Zwolle. Hoe leuk is het om in een film ineens bekende plekken tegen te komen? Hier wat inspiratie voor je chillsessie op de bank met een Zwolse tintje:

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Ciske de Rat

Klassieker! Ciske de Rat werd voor een deel opgenomen in Zwolle, namelijk in het straatje Kromme Jak. De televisiemakers vonden dat de Zwolse binnenstad beter overeenkwam met de Amsterdamse volksbuurt dan de werkelijke Jordaan. Te grappig, toch?!

Nog vers in ons geheugen

Onze prachtige stad spot je ook in de film Bankier van het Verzet, die drie jaar geleden hier nog werd opgenomen. Nóg leuker: je liep toen gewoon hoofdrolspeler Barry Atsma tegen het lijf. De film werd opgenomen in de Kamperstraat, de Koestraat en de Praubstraat.

Hongerwinter in Zwolle

In 2008 was de IJsselbrug in Zwolle het decor voor de film Oorlogswinter. Honderden figuranten en oude Zwollenaren deden oude tijden herleven.

Oh Johnny zing een liedje voor mij alleen

Filmmaker Willem van de Sande Bakhuyzen vond nergens in Amsterdam zulke pittoreske en ongeschonden straatjes als in Zwolle. De Korte Kamperstraat en Kromme Jak waren dan ook perfect voor de televisieserie ‘Bij ons in de Jordaan’, winnaar van een Gouden Kalf voor het beste tv-drama.

Ontmasker de mol

Het is dan niet de ‘volwasseneversie’ van ‘Wie is de Mol’, maar dat mag de pret niet drukken. Zwolle heeft even in de eerste aflevering van 2008 geshined in ‘Wie is de Mol Jr.’

De van Rossems

Maarten van Rossem, zijn zus Sis en zijn broer Vincent kwamen begin vorig jaar naar Zwolle. Niet (alleen) voor een bakje koffie, maar voor het NTR-televisieprogramma ‘Hier zijn de van Rossems’, waar de drie elkaar plekken lieten zien die de anderen nog niet zo goed kenden. Zo gaf Maarten een fijne rondleiding in onze oude Hanzestad en stuitte o.a. op ‘een treurige engel van glas’.

What else?

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer (korte/minder bekende) films, docu’s en series opgenomen in Zwolle. Eentje vergeten? Laat het ons vooral weten.

csm_zwolle-113_8f5915e600 (1) (1)

Struinen door de Zwolse straten: 7 x toen en nu

Als Zwollenaar heb je vast wel eens de Thomas à Kempisstraat en de Assendorperstraat bezocht, maar w...

Toen in Zwolle: de Grote Markt in Zwolle door de jaren heen

De Grote Markt is al eeuwenoud. De markt wordt gezien als een van de oudste delen van de stad en lig...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.