Deze oorlogsheld staat op het nieuwe wedstrijdtenue van PEC Zwolle

Door Hilke Vos 7 juli 2019

Yes! De officiële PEC Zwolle-wedstrijdshirts 2019/2020 zijn vanaf nu verkrijgbaar. En hoe bijzonder: de naam van oorlogsheld Leo Major staat in de kraag van de nieuwe wedstrijdtenues, boven het rugnummer. Dit weten we allemaal over de man die in zijn eentje Zwolle bevrijdde.

Zijn verhaal leeft als een legende in Zwolle en onder Zwollenaren heeft Leo Major dan ook een mythische status. Hij kreeg zelfs zijn eigen straatnaam: Leo Majorlaan. Volgens de legende zou hij in de nacht van 13 april 1945 in zijn eentje als een Rambo straat na straat veroverd hebben van de Duitsers.

Vrees voor burgerslachtoffers

De commandant van Leo’s regiment verwacht veel tegenstand bij Zwolle. Zwolle is strategisch erg belangrijk voor de Duitsers. Dit komt door de ligging aan het spoor, water en wegen. Maar er zaten ook hoofdkwartieren van de Gestapo, Wehrmacht en Sicherheitsdient.

In eerste instantie wilden ze de stad Zwolle aanvallen met granaatvuur, maar de kans op burgerslachtoffers en schade aan historische gebouwen was te groot. Dus neemt de commandant van Leo een opmerkelijk besluit. Hij vraagt of er twee vrijwilligers zijn om de situatie in Zwolle te verkennen. Leo en zijn beste vriend Willy Arsenault bedenken zich geen moment en melden zich meteen.

leomajor
Leo Major, de ‘bevrijder’ van Zwolle, staat op de Wipstrikkerallee in het gezelschap van een aantal Zwollenaren (in het midden met ooglapje) | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Rambo van Zwolle

Zwaar bewapend gaan Leo en Willy richting Zwolle, maar ze komen niet heel ver. Net voor Zwolle (bij Zalné) worden de mannen zwaar onder vuur gelegd door de Duitsers en Willy is op slag dood. Leo zag zijn beste vriend sterven, maar liet zich niet kennen en trok alleen Zwolle in.

Hij weet een Duitse soldaat en zijn meerdere te overmeesteren aan de Stationsweg. Zij vertellen dat er nog een duizendtal Duitsers in Zwolle zijn. Leo trekt vervolgens onverschrokken verder de stad in en volgens de mythe ging hij als een Rambo door de binnenstad. Omhangen met mitrailleurbanden schiet hij meerdere malen in de lucht en strooit hij met granaten. Zo wekt hij de indruk dat er een massale intocht van geallieerden aan de gang is. Hij hoopt dat de Duitsers zo bang worden dat ze zich uit de voeten maken. En dat lukt hem, al moet hij nog wel zes Duitsers doden.

Zo wordt Zwolle straat voor straat bevrijd door één man en is Leo Major dé held van Zwolle.

leo-major-19951
Leo Major in Zwolle, 1995 | Foto: flabber.nl

Op de kraag

Leo Major wordt komend seizoen geëerd door PEC Zwolle, want op 14 april 2020 is het namelijk 75 jaar geleden dat de Canadese korporaal Zwolle bevrijdde tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo meldt De Stentor. Via een shirt dus, in de kraag boven het rugnummer. “Alle eer voor dit initiatief gaat naar onze klankbordgroep supporters, daar kwam dit idee vandaan”, vertelt perschef Koen te Riele van PEC Zwolle aan het dagblad. “De club heeft dat uiteraard omarmd, want het is een mooi initiatief. Major is een grootheid.”

Bron: de Stentor & flabber.nl

Deze middelbare school in Zwolle houdt in november een grote reünie

Als je vroeger in Zwolle op de middelbare school zat, denk je daar (hopelijk) met plezier aan terug....
speeddaten

Enig! Senioren tot 75 jaar kunnen binnenkort speeddaten in Zwolle

Is jouw oma alleenstaand en moet ze altijd alleen ontbijten? Of zit er niemand naast jouw opa als hi...

Meer over

Toen in Zwolle

adv.