Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x dit vonden we vroeger heel normaal in Zwolle

Door Carin Van der Meij 9 augustus 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Inwoners wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen in Zwollewaren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij alles nog?

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje

ANP-300952685
Foto | ANP

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Zwolle stond zo’n groene cel, zoals op het Stationsplein en aan de Hogenkampsweg. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op, dé nostalgie. In Zwolle zijn de laatste oude telefooncellen drie jaar geleden omgetoverd tot Boekenboxen.

Overal roken

roken

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten inwoners vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Foto | ANP

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel inwoners dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie!

Videoband, cd en vinyl

Foto | ANP

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor inwoners echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop en Videoland te gaan.

Gelukkig hebben we deze fijne zaken nog wel:

recordstoredayzwolle

4 x winkels in Zwolle die ondanks het internet nog steeds bestaan

Het internet maakt het leven voor iedereen makkelijker. Of nou ja, iedereen? Veel winkeliers kregen ...

Faxen

Foto | ANP

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren in Zwolle stonden er vol mee en oh, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over.

In een rij staan en… wachten

Lange rijen wachtenden om een gratis rijwielplaatje te krijgen (Beeld: ANP)

Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In onze stad zie je amper inwoners nog ergens voor in de rij staan, hooguit voor de Primera-gemakswinkel van John Kosterman op oudjaarsdag, om een staatslot te scoren.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

Foto | ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Sowieso, wat zijn muntjes ook alweer? Wellicht een tikkeltje overdreven, maar alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaalapp. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in Zwolle.

Lees ook:

Annelien autisme

Zwolse Annelien heeft autisme: ‘Een gezin beginnen? Dat werd mij afgeraden’

Op haar vijftiende kreeg Annelien - nu 35 - de diagnose: PDD-NOS, tegenwoordig: Autismespectrumstoor...
piccolini-zwolle

Op vakantie in Zwolle: 10 x zo waan je je in Italië (in eigen stad)

Op vakantie naar het buitenland zit er voor jou vanwege het coronavirus dit jaar misschien niet in. ...
myosotis bloemsierkunst

Zwolse bloemist breidt uit: ‘Het idee zat al langer in mijn hoofd’

Myosotis Bloemsierkunst breidt uit met een online service: via de website Bloemetje Bezorgen Zwolle ...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Zwolle

adv.