Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x ketens die vroeger een winkel in Zwolle hadden

Door Carin Van der Meij 17 september 2020

In de loop der jaren hebben veel ondernemers geprobeerd een vestiging in Zwolle te openen. De één succesvol, de ander iets minder. Wij doken de archieven in op zoek naar ketens die vroeger een shop in onze stad hadden. Herken jij ze nog?

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Peek & Cloppenburg

Het oude filiaal van Peek & Cloppenburg in Amsterdam. Foto | ANP

Bij de naam Peek & Cloppenburg gaat misschien een klein belletje rinkelen, maar vroeger was deze winkel hot and happening. De winkelketen had maar liefst zestig filialen, inmiddels zijn in ons land nog maar drie vestigingen te vinden. Ook in Zwolle is dit shopadresje verdwenen.

Free Record Shop

free record shop
Een filiaal van de Free Record Shop in Amersfoort (Beeld: ANP)

Free Record Shop was vroeger dé winkel voor al je video’s, cassettes, cd’s en grammofoonplaten. In Zwolle had je een vestiging in de Roggenstraat. Het is Free Record Shop niet gelukt om succesvol te blijven. In 2014 is de keten failliet verklaard en overgenomen door Boekenvoordeel, waar nu een shop-in-shop van de muziekwinkel zit.

Kijkshop

kijkshop
Oude vestiging van Kijkshop in Zoetermeer (Beeld: ANP)

Nog een keten die het niet heeft gehaald in Zwolle: Kijkshop. In de winkel stonden veel producten in glazen kasten en moest je een medewerker roepen om iets van dichtbij te kunnen zien.

Niet alleen in onze stad staat na het vertrek van de Kijkshop een groot pand leeg, vorig jaar viel het doek voor het complete bedrijf. Alle filialen in het land gingen dicht. Sinds december 2019 heeft de Kijkshop wel een doorstart gemaakt als webshop.

V&D

vroom-en-dreesman-zwolle1
V&D Zwolle in de Diezerstraat | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Vroom en Dreesmann, beter bekend als de V&D, kan natuurlijk niet in dit overzicht ontbreken. Jaren heeft dit warenhuis een vestiging gehad aan de Roggenstraat. Een aantal jaar geleden kwam het grote pand leeg te staan, nadat het bedrijf failliet was verklaard. Hudson’s Bay was de opvolger, maar helaas ook zonder succes.

Bart Smit

bart smit
Foto | ANP

In december de speelgoedgids doorbladeren, op zoek naar de mooiste en vooral grootste cadeaus. Veel kinderen in Zwolle zijn ermee opgegroeid. In onze stad is er inmiddels geen Bart Smit meer, een aantal winkels van de speelgoedketen is omgevormd tot Intertoys.

Edah

De Edah vroeger in Zwolle-Zuid. Foto | Historisch Centrum Overijssel

Wat begon als een samenwerkingsverband tussen vier regionale kruideniers, groeide uit tot een landelijke supermarktketen. Edah had op zijn hoogtepunt 286 supermarkten, in Zwolle was er één gevestigd in winkelcentrum Zwolle-Zuid, Assendorp en Holtenbroek. Nu? Helemaal niets meer. De supermarktketen verloor de prijzenoorlog en verkocht alle vestigingen. Edah was niet de enige: ook supermarkten Super de Boer, C1000 en Konmar hebben het niet overleefd in ons land.

baby-821625_1280

Bij deze winkels in Zwolle krijg je gratis babyspullen als aanstaande ouders

Als aanstaande ouder kom je er al snel achter: dit kost behoorlijk wat centen. Een kinderwagen, comm...
mens & kinders

Hier shop je hippe kinderkleding en meer: ‘Mensen zijn vaak blij verrast als ze ons ontdekken’

Nu de H&M Kids verdwijnt, zijn er steeds minder leuke winkels om te shoppen met je kleintje. Bij con...
eluun-kootuur-zwolle

Dit komt er in de oude Kootuur in hartje Zwolle

Yes, weer wat nieuws in Zwolle! Er komt een conceptstore voor de kleintjes in het oude pand van Koot...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.