Steeds meer Amsterdammers naar Zwolle, dit is waarom (volgens ons)

Door Hilke Vos 22 maart 2019

Er verhuizen steeds meer Amsterdammers naar Zwolle, blijkt uit gegevens van de gemeente. Snappen wij wel, want in Zwollywood, daar gebeurt van alles. En zo zijn er nog veel meer redenen waarom je liever in onze Hanzestad woont, in plaats van in 020 (alles met een knipoog natuurlijk hè). Welkom Amsterdammers!

<< < Pagina 1 / 12 >
⟵ swipe swipe ⟶

Geen toeristenoverload

Foto: ANP

Iedereen die weleens in Amsterdam komt, weet het. Zodra je het station uitloopt, struikel je over de toeristen die met hele pelotons het centrum vullen. Om nog maar te zwijgen over al die ondernemers die zo ‘slim’ op deze massa inspelen door op elke straathoek een Nutella-winkel, stroopwafelparadijs of I ❤️️ Amsterdam-store te openen. Wordt het straatbeeld wat ons betreft niet veel authentieker en sfeervoller op, dus wij zijn maar wat blij dat de toeristenmassa’s vooralsnog in de hoofdstad blijven (hoewel we het ook niet helemaal begrijpen, want Zwolle is en blijft toch de allermooiste stad van Nederland).

Alles is op fietsafstand

Foto: ANP

Waar je in Amsterdam soms met de trein moet om van de ene kant van de stad naar de andere kant te gaan, kun je in Zwolle alles op de fiets doen. Van Ittersumerbroek naar Langenholte is zo’n 12 kilometer, het is niet heel dichtbij, maar in Amsterdam ben je heel wat langer onderweg. In het centrum van Zwolle loop je zelfs van a naar b, dat is helemaal fijn.

Koningsdag is hier nog gezellig

Foto: ANP

Als er één dag in het jaar is waarop we absoluut geen voet in 020 willen zetten, dan is het wel Koningsdag. De stad wordt dan namelijk vol-le-dig overspoeld door Nederlanders die het een geinig idee vinden om het in de hoofdstad op een zuipen te zetten. In Zwolle is dat gelukkig een stuk minder. Natuurlijk zijn er feestjes waar veel mensen op afkomen, maar we zijn gelukkig niet dé nationale hotspot om de verjaardag van de koning te vieren. Houden zo.

famke louise

Famke Louise komt naar Zwolle, hier is ze te zien

Nog even aftellen en dan mogen we weer: feestjes vieren tijdens Koningsdag in Zwolle. Genoeg te doen...

Hetzelfde geldt voor Pride

Foto ter illustratie

Nog zo’n uit-de-kluiten-gewassen massafeest waar we in Zwolle een kleinere en intiemere versie van krijgen: de Canal Pride. Dit jaar krijgt onze Hanzestad haar eigen Pride die nog niet geclaimd wordt door grote bedrijven, maar waar het echt om de boodschap draait.

Niek là Mon

Zwolle Pride organisator Niek: ‘Homo zijn is veel meer dan op een boot door de grachten varen’

We krijgen een Zwolse Pride in de zomer van 2019. De organisatie ligt in handen van Zwollenaar Niek ...

Niet zo’n drukke Kalverstraat

Foto: ANP

Ook wij hebben een Kalverstraat in Zwolle, maar die is láng niet zo druk als de variant in onze hoofdstad. De drukste winkelstraat in Zwolle? Dat is de Diezerstraat. Toegegeven, we worden er niet vrolijk van om hier op zaterdag doorheen te sjokken, maar het is nog steeds vele malen beter dan een volgepropte Amsterdamse Kalverstraat op een gemiddelde doordeweekse dag. 

Lagere huizenprijzen

Kamperpoort Zwolle
Een van de straten in Kamperpoort | Foto: indebuurt Zwolle

Wonen in Amsterdam is onwijs duur! Voor het bedrag van een zolderkamertje in de hoofdstad kun je hier een volledige woning kopen. Daarnaast kun je in Zwolle voor een (relatief) aardige prijs vlakbij het centrum wonen terwijl dat in Amsterdam écht onbetaalbaar is. 

Waanders

waanders
Foto | Waanders In de Broeren

Natuurlijk weten wij dat er genoeg mooie gebouwen zijn in Amsterdam, maar ook in Zwolle hebben we heel wat pareltjes waar we flink mee kunnen shinen. Natuurlijk Waanders, één van de mooiste boekwinkels in Nederland, maar ook het prachtige Museum de Fundatie. Hoef je tenminste niet een uur in de rij te staan om binnen te komen.

 Geen tram

Foto: ANP

In Zwolle loop je tenminste niet het risico dat je met je fietsband in de tramrails blijft steken. Wel zo fijn.

Genoeg hips in Zwolle

wannawaffle
Laura en Jeroen van Wanna Waffle. Foto | indebuurt Zwolle

Natúúrlijk is onze Hanzestad hartstikke hip en happening, maar hoe je het ook wendt of keert: op het gebied van winkels en horeca lopen de Amsterdammers vaak nét een tikkeltje voor op ons nuchtere Zwollenaren. Geen probleem hoor, want het gebeurt heus wel eens dat een super leuk concept tóch eerst naar Zwolle komt.

wannawaffle

Wanna Waffle opent morgen in Zwolle, hier alvast een sneak peek

Gek op wafels? Goed nieuws, want morgen (4-12) opent in het pand van Gelagkamer Hoogh het gloednieuw...

Bevrijdingsfestival Zwolle

Bevrijdingsfestival Overijssel 2016 | Hans van Eijsden - www.hansvaneijsden.com
Bevrijdingsfestival Overijssel 2016 | Hans van Eijsden – www.hansvaneijsden.com

Natuurlijk zijn er heel wat grote en toffe evenementen in Amsterdam, maar in Zwolle vinden ook zat toffe events plaats. Bevrijdingsfestival Overijssel is het grootste bevrijdingsfestival van het land en trekt ieder jaar duizenden mensen. Ook andere grote evenementen komen steeds vaker naar onze stad: zo hadden we dit jaar het Koningsnachtspektakel, Vliegende Vrienden van Amstel LIVE (oké, dat event had Amsterdam ook, maar goed) én Bierpop. Stoer, toch?

Vliegende Vrienden van Amstel LIVE Zwolle: ben jij gespot?

Meerdere helikopters cirkelden boven Zwolle en de muziek vanaf het festival was kilometers verderop ...

Ziggo Dome? Geef ons maar Hedon

Goed, wereldartiesten als Beyoncé en Mumford & Sons zul je toch eerder in Ziggo Dome of AFAS Live bewonderen, maar hoe gezellig zijn die grote zalen nou eigenlijk? Neem dan de ruimtes van poppodium Hedon waar de programmering ook nog eens hartstikke divers is. Je kunt hier luisteren naar toffe artiesten zoals Ronnie Flex en Nielson, maar ook losgaan op feestjes zoals Singlefeestje en Zer00’s Heroes.

micro

Microclubben, dé nieuwe uitgaanshype in Zwolle

23-plussers die na een drukke werkweek willen stappen in Zwolle maar ook vroeg hun bed in willen, ku...

What else?

Zijn wij nóg een belangrijke reden vergeten waarom Zwolle véél leuker dan Amsterdam is? Laat het ons weten en we vullen de lijst aan.

Lees ook:

kerstmarkt-zwolle

Kerstliefhebbers opgelet! Alle Zwolse kerstmarkten in 2018 op een rijtje

Warme chocomel, foute kerstmuziek, een dik pak sneeuw en oliebollen: jeetje wat zijn wij dol op de k...
<< < Pagina 1 / 12 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.