Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie! 10 x deze Zwolse zaken willen we het liefst weer terug

Door Hilke Vos 3 juli 2020

Dronk je iedere week een pilsje bij de Vergane Glorie, of danste je regelmatig tot in de late uurtjes in de Joffer? Mis je nog iedere dag de V&D of denk je weemoedig terug aan alle films die je zag in bioscoop De Kroon? Wij vroegen welke zaken wat jullie betreft per direct mogen heropenen in Zwolle. Dit zijn ze!

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

De Joffer

Café De Joffer is al een paar jaar gesloten, maar veel Zwollenaren denken met weemoed terug aan deze plek. Vooral aan de feestjes op dinsdagavond en het bijbehorende piekuur van 23.00 tot 00.00 uur. Kreeg je bier voor 50 cent, machtig mooi!

X-Ray

xray
Het event ‘IJsselpop ’98’, dat op 22 november 1998 in de voormalige Zwolse discotheek X-Ray plaatsvond. Foto | HCO

Aààh, discotheek X-Ray, destijds dé uitgaansgelegenheid binnen het Zwolse uitgaansleven. Lekker dansen op de tofste muziek en daarna een fijne portie shoarma eten bij de Palm. Op 16 december 2000 sloot de roemruchte club de deuren aan de Blijmarkt 15 en was Zwolle een discotheek armer. Wel geinig: in X-Ray zitten nu 11 luxe appartementen en 5 penthouses.

Cafetaria Kaya

kaya
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Ook genoemd door jullie: cafetaria Kaya, die Hüseyin in 1977 opende aan de Assendorperstraat. Na tien jaar ploeteren verkocht hij de zaak en opende enkele weken later (in 1987) Oriëntal restaurant Kaya. Omdat de zaak niet optimaal liep, werd de boel omgebouwd tot café. Dat was wél een succes en daarom kocht Hüseyin op een gegeven moment het huis van de buren, om daarin toch weer een cafetaria te vestigen. Twee jaar geleden – na veertig (!) jaar ondernemen aan de Assendorperstraat – zijn Hüseyin en Dini (zijn vrouw die later mede-eigenaar werd) gestopt met de zaak.

Bron: de Assendorper

De Oude Gaper

het was ook de oudste drogisterij in Nederland.
Foto: Historisch Centrum Overijssel

Ook genoemd door jullie: de Oude Gaper in hartje Zwolle. Met de bekendmaking in 1990 dat de drogisterij haar deuren ging sluiten waren veel Zwollenaren niet happy. De winkel zat al ruim 200 jaar (sinds 1782) in hetzelfde pand aan de Diezerstraat en was daarmee meer dan alleen een lokale bijzonderheid geworden; het was ook de oudste drogisterij in ons kikkerlandje. Grappig: nu zit er een Scotch & Soda (op nummertje 14).

drogisterij-diezerstraat-14

Toen in Zwolle: de drogisterij van J. ten Doesschate in de Diezerstraat

Nu zit er een Scotch & Soda, maar tot 1990 shopte je op nummertje 14 in de Diezerstraat bij drogiste...

V&D

vroom-en-dreesman-zwolle1
V&D Zwolle in de Diezerstraat | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Nostalgie ten top: de Vroom en Dreesman. Dit is een oude foto toen V&D nog in de Diezerstraat zat, want daarna verkaste de boel natuurlijk naar de Roggenstraat (tot drie jaar geleden). Waar ging je altijd heen om met je moeder samen te lunchen tijdens een middagje shoppen? Waar scoorde je je mooie sokken en panty’s? En waar slaagde je altijd voor je schoolspullen? Dat was V&D: remember?

Free Record Shop

free
Foto | ANP

In de tijd waarin je favoriete muziek met één simpele druk op de knop door je koptelefoon klinkt, is de cd al bijna niet meer voor te stellen. Máár toen wij jong waren (wat klinkt dat oud) gingen we met ons gespaarde zakgeld naar de Free Record Shop in de Roggenstraat. Inderdaad: een hele winkel vol met cd’s. Daar kocht je dan een single of – als je iets meer had gespaard – een cd vol met hits van je favoriete artiest. Die dan vervolgens wekenlang grijs werd gedraaid in de auto, op de cd-speler of de discman. Nostalgie, toch?

Film kijken bij De Kroon

bioscoop_de_kroon_zwolle
Foto: Pathé De Kroon

Hoeveel films hebben we wel niet gezien in bioscoop De Kroon! Lekker weggezakt in de rode pluche stoelen, met grote bakken popcorn binnen handbereik. En kijk eens naar de foto: die trappen kun je wel dromen, toch?

Leuk om te weten: nu kun je wonen op deze nostalgische plek, maf hè?

 Hanzebad

Roetsjen van de glijbaan en lekker veel baantjes trekken: zwembad het Hanzebad was vroeger the place to be! Helaas ging op 25 april 2014 het bad dicht en in maart en april 2015 werd de boel gesloopt. Wel geinig: op de locatie van het oude Hanzebad moeten 120 nieuwe woningen worden gebouwd, waarvan 50 sociale huurwoningen.

woningen_katwolderplein_zwolle_2_impressie-page0

Op deze plekken in Zwolle worden nieuwe sociale huurwoningen gebouwd

Zet je schrap: in de periode 2016-2019 worden door de gemeente en de corporaties op 14 locaties in Z...

De Docter

docter
Facebook | De Docter

Nog steeds jammer: de Docter, één van de bekendste cafés van Zwolle, sloot vijf jaar geleden de deuren. Na 33 jaar (nostalgie!) vonden de eigenaren dat het genoeg was geweest. Wat we het meeste missen? De Foute Verzoekjesavond, de gezellige mensen en de borreltjes voor een euro.

Bar Bodega Dijkhof

dijkhof
Foto | Stadsarchief Zwolle

Ook genoemd door een hoop Zwollenaren: Bar Dijkhof aan de Harm Smeengekade 15. De horecagelegenheid – die later werd voortgezet op de Grote Markt (zie foto) – was voor Zwolse begrippen een echte hotspot binnen het uitgaanssegment. Stadsgids Albert Veld: “Ik kwam hier vaak tussen de middag met veel jongens en meiden (van de INAS-opleiding). Ik zat zelf op de School voor Scheepswerktuigkundigen aan de Blaloweg, die inmiddels alweer is afgebroken.”

Nog meer zaken die je mist in Zwolle? Laat maar weten in de reacties hieronder, vullen wij de lijst aan.

turks restaurant bosporus

Vader en zoon openen Turkse eetgelegenheid in centrum: ‘Dit miste nog in Zwolle’

Een menukaart propvol Turkse specialiteiten, passende muziek, een verfraaid pand. Na maanden ploeter...

Tijd voor een overzicht: deze nieuwe zaken gingen in mei en juni open in Zwolle

Aan het begin van een nieuwe maand blikken we even terug: wat ging er allemaal open in mei en juni i...

Roept u maar: wat is de beste cafetaria van Zwolle?

Op zijn tijd een vette hap, wie houdt er niet van?! Wij zijn daarom benieuwd: wat is de beste cafeta...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.