Zwolse Mysteries: wat betekent eigenlijk ‘Lutteke’ in Luttekestraat?

Door Hilke Vos 19 januari 2019

Zwolle heeft best veel bijzondere straatnamen waar leuke verhalen achter schuilen, zoals de Luttekestraat in het Zwolse centrum. Heeft de naam iets te maken met Maarten Luther, of kon je er vingerhoedjes (lutjes) kopen? Wij van indebuurt zochten uit waar deze straatnaam naar verwijst.

Je zou het niet verwachten als je kijkt naar de omvang van de straat, maar de naam Lutteke betekent klein. Vroeger was de straat namelijk een behoorlijk stukje kleiner en ging op in een plein dat tussen de huidige Blijmarkt en de stadsmuur lag.

Waar diende de Luttekestraat voor?

Even een stukje geschiedenis: de Luttekestraat is lang één van de belangrijkste verkeersaders van de stad geweest. Als je vanuit het zuiden kwam en door wilde reizen richting Meppel, kwam je door de Luttekestraat. Niet voor te stellen, aangezien je de straat nu vooral ‘gebruikt’ om doorheen te slenteren tijdens een shopsessie. Good to know: de belangrijke verkeersfunctie verdween toen de rondweg in Zwolle kwam. De huidige functie: winkelstraat.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Bron: het boek ‘Ken je Zwolle’

Mysterie: dit is hoe Zwolle in Amerika eruitziet

Onze eigen stad Zwolle kennen we allemaal behoorlijk goed, maar wist je dat er ook een Amerikaans do...

Meer over

Mysteries

adv.