Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Mysteries: wat betekent dat plus- en minteken naast de stationsklok?

Door Hilke Vos 7 december 2019

In de rubriek Zwolse mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraagd hoe het zit. Wij proberen een antwoord te vinden, soms met jullie hulp. Deze week de vraag: waarom zien we een plus- en een minteken naast de stationsklok op het Zwolse station?

Als je station Zwolle betreedt (al is het nu ‘even’ een bouwput) zie je – prominent in het timpaan – een lichtkunstwerk van Jan van Münster aangebracht: een plus- en een minteken aan beide kanten van de stationsklok, uitgevoerd in blauw neon.

En de betekenis hiervan?

Het zijn de internationale symbolen voor de elektrische plus- en minpolen, zo lezen we op Spoorbeeld.nl. De kunstenaar grijpt met dit werk terug op het symbool van het gevleugelde wiel (het oude symbool van de spoorwegen) dat de kracht en de snelheid waarmee de (stoom-)trein zich voortbeweegt symboliseert.

En waarom de blauwe kleur?

Jan van Münster koos bewust voor het zogenoemde ‘Zwolse blauw’, een blauwtint die je ook ziet in het stadswapen. En natuurlijk ook één van de redenen waarom Zwollenaren Blauwvingers worden genoemd. A-ha!

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Bron: www.spoorbeeld.nl/energiesculptuur

zuivelhoeve

Zwolse mysteries: Waarom staat het pand van de Zuivelhoeve scheef?

Al opgevallen dat het monumentale pand aan de Diezerstraat 2 (de Zuivelhoeve) ietwat scheef staat? E...

Meer over

Mysteries

adv.