Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse mysteries: waarom is er een ster afgebeeld op deze gevel?

Door Redactie indebuurt 4 juli 2020

Een nieuw Zwols Mysterie, waarvoor de redactie in de geschiedenis duikt van het gebouw aan de Berkumstraat 100 in Diezerpoort. Onze zoektocht begint met een e-mail van een indebuurt-lezer. Zij vraagt zich af waarom op de gevel een ster is afgebeeld.

“Is dit gebouw vroeger in gebruik geweest van de Joodse gemeenschap?”, schrijft onze tipgeefster de indebuurt-redactie. Ook is ze benieuwd of het een oud of juist een nieuw gebouw is.

Het gebouw met de ster

De gedachte dat het gebouw een religieuze achtergrond heeft klopt. Geen Joodse achtergrond, wel een Nederlands Hervormde. Het ‘gebouw met de ster’ werd in 1920 gebouwd in opdracht van de Nederduitsch Hervormde Stadsevangelisatie. De bekende Zwolse architect M. Meijerink ontwierp een pand dat dienst moest doen als evangelisatiegebouw, kliniek en conciërgewoning. Tegenwoordig huisvest Berkumstraat 100 tandartspraktijk Den Otter.

Diezerpoort gesaneerd

In een straat vol nieuwbouwwoningen mag het ‘gebouw met de ster’ zeker oud genoemd worden. Met 98 jaar is het ongetwijfeld zelfs één van de oudere gebouwen. Andere oude gebouwen zoals de openbare lagere school en melkfabriek de Eendracht zijn gesloopt. Zij maakten plaats voor nieuwbouw. Zoals het opvallende huizenblok dat doorloopt tot aan de Bisschop Willebrandlaan. De door architect Van der Belt ontworpen gekoppelde eengezinswoningen kenmerken zich door de halfronde daken, waarvan het lijnenspel doorgevoerd is in de balkons en de trapjes.

Ster boven de voordeur

Maar waarom dan die ster boven de voordeur? Een artikel in De Stentor over het dan jubilerende Zwolse koor De Nieuwe Ster biedt duidelijkheid. In de beginjaren van de christelijke zang- en oratoriumvereniging De Nieuwe Ster oefende dit koor in het gebouw aan de Berkumstraat. Oonk vertelt dat er begin vorige eeuw een geheelonthouders-koffiehuis in de Vechtstraat was dat De Ster heette. Oonk: “Dat gebouw werd later gebruikt als wijkgebouw en er waren ook kerkelijke activiteiten. Omdat de oorspronkelijke Ster te klein werd besloot de kerk een nieuw pand te bouwen aan de Berkumstraat; de Nieuwe Ster. Vandaar de ster boven de voordeur.”

Vraag jij je ook af hoe het zit met dat ene gebouw of die specifieke locatie in Zwolle? Vraag het ons dan en we duiken er voor je in. Zwolse mysteries zijn er immers om opgelost te worden.

De melkfabriek De Eendracht in 1973. Bron: Historisch Centrum Overijssel
De inmiddels gesloopte openbare school met het kenmerkende torentje met schoolbel. Bron: Historisch Centrum Overijssel.
Foto uit 1973. Zichtbaar is een deel van melkfabriek de Eendracht, met daarnaast een tabakswinkel. Bron: Historisch Centrum Overijssel
Sloop van melkfabriek de Eendracht in de Berkumstraat begin jaren tachtig. Bron: Historisch Centrum Overijssel
Nieuwbouw in de Berkumstraat aan het begin van de jaren tachtig. Bron: Historisch Centrum Overijssel
Nieuwbouw op de plek waar eerst Melkfabriek de Eendracht stond. Bron: Historisch Centrum Overijssel

adv.