Zwolse Mysteries: waar komt de naam de Drie Pistolengang vandaan?

Door Hilke Vos 15 september 2018

Zwolle heeft best veel bijzondere straatnamen waar leuke verhalen achter schuilen, zoals bijvoorbeeld de Drie Pistolengang in het Zwolse centrum. Heeft het iets met een drievoudige moord te maken, of met wapenfabriek die hier ooit stond? Zochten wij voor je uit!

We gaan terug naar vroeger (jaartal is onbekend), toen er in de Drie Pistolengang nog een huis stond, met de naam – juist ja – ‘Drie Pistolen’. Geldt trouwens ook voor de Drietrommeltjessteeg, vlakbij op het Eiland. Waarschijnlijk gaf een gevelsteen of een uithangbord de naam van het huis aan; in dit geval dus iets met drie pistolen.

Just a house

Leuk feitje: het gebruik van gevelstenen en uithangtekens stamt van voor 1795, toen er nog geen huisnummering was. Waarschijnlijk is in die tijd ook het huis gebouwd, al is dat niet zeker. Geen moordpartijtjes of andere louche zaken dus, maar gewoon een huis, zo simpel is het.

drie-pistolengang-vroeger
Weversgildeplein en Drie Pistolengang met achteraan het Nye Pestengasthuis, rechts Hulshoff Wonen. Foto | Historisch Centrum Overijssel

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom worden Zwollenaren bijvoorbeeld Blauwvingers genoemd? Of wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Bron: het boek ‘Ken je Zwolle’

Meer over

Mysteries