Zwolse mysteries: de man die in zijn eentje Zwolle bevrijdde

Door Mandy Veenstra 17 juni 2017

Zijn verhaal leeft als een legende in Zwolle en onder Zwollenaren heeft Leo Major dan ook een mythische status. Hij kreeg zelfs zijn eigen straatnaam: Leo Majorlaan.

Volgens de legende zou hij in de nacht van 13 april 1945 in zijn eentje als een Rambo straat na straat veroverd hebben van de Duitsers.

Vrees voor burgerslachtoffers

De commandant van Leo’s regiment verwacht veel tegenstand bij Zwolle. Zwolle is strategisch erg belangrijk voor de Duitsers. Dit komt door de ligging aan het spoor, water en wegen. Maar er zaten ook hoofdkwartieren van de Gestapo, Wehrmacht en Sicherheitsdient.

In eerste instantie wilden ze de stad Zwolle aanvallen met granaatvuur, maar de kans op burgerslachtoffers en schade aan historische gebouwen was te groot. Dus neemt de commandant van Leo een opmerkelijk besluit. Hij vraagt of er twee vrijwilligers zijn om de situatie in Zwolle te verkennen. Leo en zijn beste vriend Willy Arsenault bedenken zich geen moment en melden zich meteen.

leomajor
Leo Major, de ‘bevrijder’ van Zwolle, staat op de Wipstrikkerallee in het gezelschap van een aantal Zwollenaren (in het midden met ooglapje) | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Rambo van Zwolle

Zwaar bewapend gaan Leo en Willy richting Zwolle, maar ze komen niet heel ver. Net voor Zwolle (bij Zalné) worden de mannen zwaar onder vuur gelegd door de Duitsers en Willy is op slag dood. Leo zag zijn beste vriend sterven, maar liet zich niet kennen en trok alleen Zwolle in.

Hij weet een Duitse soldaat en zijn meerdere te overmeesteren aan de Stationsweg. Zij vertellen dat er nog een duizendtal Duitsers in Zwolle zijn. Leo trekt vervolgens onverschrokken verder de stad in en volgens de mythe ging hij als een Rambo door de binnenstad. Omhangen met mitrailleurbanden schiet hij meerdere malen in de lucht en strooit hij met granaten. Zo wekte hij de indruk dat er een massale intocht van geallieerden aan de gang was. Hij hoopt dat de Duitsers zo bang werden dat ze zich uit de voeten maakten. En dat lukt hem, al moet hij nog wel zes Duitsers doden.

Zo werd Zwolle straat voor straat bevrijd door één man en is Leo Major dé held van Zwolle.

leo-major-19951
Leo Major in Zwolle, 1995 | Foto: flabber.nl

Meer mysteries? Ontdek meer verhalen op indebuurt Zwolle.

Bron: de Stentor & flabber.nl

adv.